Стаття 268. Якість товарів, що поставляються

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 30 (ст.263-294)
111

Стаття 268. Якість товарів, що поставляються

1. Якість товарів, що поставляються, повинна відповідати стандартам, технічним умо­вам, іншій технічній документації, яка встановлює вимоги до їх якості, або зразкам (етало­нам), якщо сторони не визначать у договорі більш високі вимоги до якості товарів. 2. Номери та індекси стандартів, технічних умов або іншої документації про якість то­варів зазначаються в договорі. Якщо вказану документацію не опубліковано у загаль­нодоступних виданнях, її копії повинні додаватися постачальником до примірника до­говору покупця на його вимогу. 3. У разі відсутності в договорі умов щодо якості товарів остання визначається від­повідно до мети договору або до звичайного рівня якості для предмета договору чи за­гальних критеріїв якості. 4. Постачальник повинен засвідчити якість товарів, що поставляються, належним товаросупровідним документом, який надсилається разом з товаром, якщо інше не пе­редбачено в договорі. 5. У разі поставки товарів більш низької якості, ніж вимагається стандартом, технічни­ми умовами чи зразком (еталоном), покупець має право відмовитися від прийняття і оплати товарів, а якщо товари уже оплачені покупцем, - вимагати повернення сплаченої суми. 6. У разі якщо недоліки поставлених товарів можуть бути усунені без повернення їх постачальнику, покупець має право вимагати від постачальника усунення недоліків у місцезнаходженні товарів або усунути їх своїми засобами за рахунок постачальника. 7. Якщо поставлені товари відповідають стандартам або технічним умовам, але вияв­ляться більш низького сорту, ніж було зумовлено, покупець має право прийняти товари з оплатою за ціною, встановленою для товарів відповідного сорту, або відмовитися від прийняття і оплати поставлених товарів. 8. У разі якщо покупець (одержувач) відмовився від прийняття товарів, які не відпо­відають за якістю стандартам, технічним умовам, зразкам (еталонам) або умовам дого­вору, постачальник (виробник) зобов'яза

ний розпорядитися товарами у десятиденний строк, а щодо товарів, які швидко псуються, - протягом 24 годин з моменту одержання повідомлення покупця (одержувача) про відмову від товарів. Якщо постачальник (ви­робник) у зазначений строк не розпорядиться товарами, покупець (одержувач) має пра­во реалізувати їх на місці або повернути виробникові. Товари, що швидко псуються, підлягають в усіх випадках реалізації на місці.

 

1. Як встановлено частиною 1 коментованої статті, якість товарів, що поставляються, по­винна відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації, яка перед­бачає вимоги до їх якості, або зразкам (еталонам), якщо сторони не визначать у договорі більш високі вимоги до якості товарів.

Відповідно до декрету Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993 р. «Про стандарти­зацію і сертифікацію» [455] на продукцію виробничо-технічного призначення і вироби на­родного споживання розробляються такі нормативні документи стандартизації:

а) державні стандарти України. Державні стандарти України затверджуються Держав­ним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики, а державні стандарти в галузі будівництва та промисловості будівельних матеріалів - спеціально упов­новаженим центральним органом виконавчої влади з будівництва та архітектури.

Державні стандарти України підлягають державній реєстрації в Державному комітеті України з питань технічного регулювання та споживчої політики і публікуються україн­ською мовою з автентичним текстом російською мовою.

Міжнародні, регіональні та національні стандарти інших країн застосовуються в Україні відповідно до її міжнародних договорів.

Як державні стандарти України використовуються також міждержавні стандарти, перед­бачені Угодою про проведення погодженої політики у сфері стандартизації, метрології та сертифікації, підписаною у м. Москві 13 березня 1992 р. [500]

Республіканські стандарти Української РСР (РСТ УРСР) застосовуються як державні до їх заміни чи скасування;

б) галузеві стандарти. Галузеві стандарти розробляються на продукцію за відсутності державних стандартів України чи у разі необхідності встановлення вимог, які перевищують або доповнюють вимоги державних стандартів. Обов'язкові вимоги галузевих стандартів підлягають безумовному виконанню підприємствами, установами і організаціями, що вхо­дять до сфери управління органу, який їх затвердив;

в) технічні умови. Для організації інформування споживачів (замовників) про номенкла­туру та якість продукції, що випускається, контролю відповідності технічних умов обов'яз­ковим вимогам державних, а в передбачених законодавством випадках - галузевих стандар­тів технічні умови на продукцію та зміни до них підлягають державній реєстрації в тери­торіальних органах Державного комітету України з питань технічного регулювання та спо­живчої політики. Технічні умови та зміни до них, які не пройшли державної реєстрації, вва­жаються недійсними.

Вимоги щодо якості товарів, поряд зі стандартами і технічними умовами, можуть вста­новлюватися виходячи із зразків (еталонів), під якими розуміють готовий виріб (комплект виробів), затверджений як представник конкретного товару і призначений для зіставлення (порівняння) з ним товарів за зовнішнім виглядом та іншими ознаками. Як правило, зразки (еталони) поширюються на непродовольчі товари серійного і масового виробництва.

У договорі може бути передбачена поставка товарів більш високої якості порівняно зі стандартами, технічними умовами, зразками (еталонами).

2. Номери та індекси стандартів, технічних умов або іншої документації про якість това­рів, на які посилаються сторони, визначаючи в договорі умови щодо якості товарів, зазна­чаються в договорі. Якщо вказану документацію не опубліковано у загальнодоступних ви­даннях, її копії повинні додаватися постачальником до примірника договору покупця на його вимогу. Так само до договору має додаватися технічний опис зразка (еталона).

3. У разі відсутності в договорі умов щодо якості товарів остання визначається відповідно до мети договору або до звичайного рівня якості для предмета договору чи загальних крите­ріїв якості. При цьому продавець (постачальник) зобов'язаний передати покупцеві товар, придатний для мети, з якою товар такого роду звичайно використовується. Якщо постачаль­ник при укладенні договору був повідомлений покупцем про конкретну мету придбання товару, постачальник повинен передати покупцеві товар, придатний для використання від­повідно до цієї мети (ч. 2 ст. 673 ЦК).

4. Якість товарів, що поставляються, постачальник повинен засвідчити належним товаро­супровідним документом, який надсилається разом з товаром, якщо інше не передбачено в договорі.

Товаросупровідні документи - це документи, що прямують разом з товарами й містять дані про ці товари. Товаросупровідними документами є товаротранспортні накладні, рахунки-фактури (інвойси), відвантажувальні специфікації, пакувальні листи, вантажні митні де­кларації, документи контролю за доставкою товарів тощо.

5. Частина 5 коментованої статті передбачає наслідки поставки товарів, що не відповіда­ють вимогам щодо їх якості, встановленим стандартом, технічними умовами чи зразком (еталоном). У разі поставки товарів більш низької якості покупець має право: а) відмовитися від прийняття і оплати товарів; б) якщо товари уже оплачені покупцем, - вимагати повернен­ня сплаченої суми. При цьому не має значення, підлягають недоліки поставлених товарів усуненню, чи ні.

6. У тих випадках, коли недоліки поставлених товарів можуть бути усунені без повернен­ня їх постачальнику, покупець має право вимагати від постачальника усунення недоліків у місцезнаходженні товарів або усунути їх своїми засобами за рахунок постачальника. Проте цим правом покупець може і не скористатися, вдавшись до застосування наслідків, передба­чених частиною 5 коментованої статті.

7. Реалізуючи надане їм частиною 1 даної статті право, сторони можуть визначити в дого­ворі більш високі вимоги до якості товарів, ніж ті, що встановлені стандартами, технічними умовами, зразками (еталонами). Якщо поставлені товари відповідають стандартам або тех­нічним умовам, але виявляться більш низького сорту (очевидно, більш низької якості), ніж було визначено договором, покупець має право: а) прийняти товари з оплатою за ціною, встановленою для товарів відповідного сорту, або б) відмовитися від прийняття і оплати по­ставлених товарів.

8. Частина 8 коментованої статті встановлює обов'язок постачальника (виробника) щодо розпорядження товарами у разі якщо покупець (одержувач) відмовився від прийняття това­рів, які не відповідають за якістю стандартам, технічним умовам, зразкам (еталонам) або умовам договору. У цьому випадку постачальник (виробник) зобов'язаний розпорядитися товарами у десятиденний строк, а щодо товарів, які швидко псуються, - протягом 24 годин з моменту одержання повідомлення покупця (одержувача) про відмову від товарів.

Невиконання постачальником (виробником) у зазначений строк свого обов'язку щодо розпорядження товарами, дає право покупцеві (одержувачу) реалізувати їх на місці або по­вернути виробникові. Товари, що швидко псуються, підлягають в усіх випадках реалізації на місці.

 

< Попередня   Наступна >