Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ V (ст.216-257) Глава 27 (ст.238-250) Стаття 245. Припинення експортно-імпортних операцій. Застосування індивідуального режиму ліцензування

Стаття 245. Припинення експортно-імпортних операцій. Застосування індивідуального режиму ліцензування

Розділ V (ст.216-257) - Глава 27 (ст.238-250)
224

Стаття 245. Припинення експортно-імпортних операцій. Застосування індивіду­ального режиму ліцензування

1. У випадках недобросовісної конкуренції, розміщення валютних цінностей з пору­шенням встановленого законодавством порядку на рахунках та вкладах за межами України, а також в інших випадках, якщо дії учасників зовнішньоекономічної діяльності завдають шкоди економіці України, експортно-імпортні операції таких суб'єктів госпо­дарювання припиняються на умовах і в порядку, передбачених законом. 2. За порушення суб'єктами господарювання правил здійснення зовнішньоекономіч­ної діяльності щодо антимонопольних заходів, заборони недобросовісної конкуренції та інших правил, зазначених у частині першій цієї статті, якими встановлюються певні обмеження чи заборони у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, до таких суб'єк­тів може застосовуватися індивідуальний режим ліцензування. Порядок і строки засто­сування індивідуального режиму ліцензування встановлюються законом.

 

1. Будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності, визнаються чинним законодавством (гл. 1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції») як недобросовісна конкуренція.

Україна зобов'язана здійснювати захист прав та законних інтересів її суб'єктів зовніш­ньоекономічної діяльності. Розміщення валютних цінностей учасниками зовнішньоеконо­мічної діяльності має здійснюватись у відповідності з чинним законодавством: законами України «Про економічну самостійність Української РСР» [128], «Про зовнішньоекономіч­ну діяльність» [293], «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» [399], а та­кож іншим чинним законодавством, Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правлін­ня Національного банку

України від 12 листопада 2003 р. [152]

Прояви недобросовісної конкуренції, порушення порядку розміщення валютних ціннос­тей на рахунках та вкладах за межами України, порушення іншого чинного законодавства, а також в інших випадках, якщо дії учасників зовнішньоекономічної діяльності завдають шко­ди економіці України, експортно-імпортні операції таких суб'єктів господарювання у відпо­відності з вимогами частини 11 статті 5 та статті 37 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» можуть бути припинені на умовах і в порядку, визначених Законом.

2. За порушення суб'єктами господарювання правил зовнішньоекономічної діяльності щодо антимонопольних заходів, заборони недобросовісної конкуренції та інших правил, за­значених у частині 1 статті, що коментується, у відповідності із статтею 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та положеннями Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (із змінами та доповненнями), а також постанови Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 р. «Про затвердження переліку органів ліцензування» [175] застосовуються такі санкції, як індивідуальний режим ліцензування, обмеження або режими здійснення зовнішньоекономічних операцій з дозволу держави, тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності, у випадках порушення Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» або пов'язаних з ним законів України, а також зупинення проведення дій, які можуть зашкодити інтересам національної економічної безпеки.

Зазначені санкції застосовуються Міністерством економіки України за рішенням судових органів України або за поданням органів державної податкової та контрольно-ревізійної служб, митних, правоохоронних органів, комісії з питань повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами. Ці санкції діють до моменту застосування практичних заходів, що гарантують виконання Закону.

Застосування зазначених санкцій може бути оскаржене в судовому порядку.

 

< Попередня   Наступна >