Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ V (ст.216-257) Глава 27 (ст.238-250) Стаття 247. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання за порушення закону

Стаття 247. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання за порушення закону

Розділ V (ст.216-257) - Глава 27 (ст.238-250)
195

Стаття 247. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання за пору­шення закону

1. У разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господар­ську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. 2. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішен­ням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

1, Поки не набрав чинності Закон про державну реєстрацію суб'єктів господарювання (від 19 травня 2003 р.), порядок такої реєстрації, перереєстрації та її скасування регламентується Положенням про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. [396]

Згідно з цим Положенням підставами для скасування реєстрації суб'єкта господарської (підприємницької) діяльності можуть бути: здійснення ним діяльності, що суперечить зако­нодавству і установчим документам; несвоєчасне повідомлення про зміну його назви, орга­нізаційної форми, форми власності та місцезнаходження (для підприємця — фізичної особи -про зміну свого постійного або тимчасового місця проживання); неподання протягом року органам Державної податкової служби податкової декларації, документів бухгалтерської звітності у відповідності із законодавством.

Скасування державної реєстрації суб'єкта господарської діяльності — юридичної особи здійснюється органом державної реєстрації шляхом вилучення його з Реєстру суб'єктів гос­подарської діяльності після проведення ліквідаційною комісією заходів з ліквідації цього суб'єкта. Скасування державної реєстрації суб'єктів господарської діяльності є підставою вилучення його з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій Украї

ни.

Скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи здійснюється також шляхом вилучення його з Реєстру суб'єктів господарської діяльності.

За Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - під­приємців» [115], який набирає чинності з 1 липня 2004 р., припинення суб'єктів господарю­вання здійснюється за судовим рішенням, винесеним на таких підставах: провадження ними діяльності, що суперечать установчим документам або такої, що заборонена законом; ви­знання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, до­пущені при їх створенні, які не можна усунути, та деяких інших. Судове рішення про припи­нення суб'єкта господарювання вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

2. Коментована стаття закріплює положення про те, що для скасування державної ре­єстрації суб'єкта господарювання необхідне відповідне рішення суду (господарського суду). На підставі такого рішення суб'єкт господарювання ліквідується у відповідності зі стат­тею 59 ГК, яка передбачає випадки, за яких виникає необхідність ліквідації суб'єктів госпо­дарської діяльності, у тому числі й у разі скасування їх державної реєстрації.

 

< Попередня   Наступна >