Стаття 233. Зменшення розміру штрафних санкцій

Розділ V (ст.216-257) - Глава 26 (ст.230-237)
116

Стаття 233. Зменшення розміру штрафних санкцій

1. У разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збит­ками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій. При цьому повинно бути взя­то до уваги: ступінь виконання зобов'язання боржником; майновий стан сторін, які бе­руть участь у зобов'язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що заслуго­вують на увагу, 2. Якщо порушення зобов'язання не завдало збитків іншим учасникам господарських відносин, суд може з урахуванням інтересів боржника зменшити розмір належних до сплати штрафних санкцій.

 

1. Стаття 233 надає суду право зменшувати розмір штрафних санкцій, якщо вони надмір­но великі порівняно із збитками кредитора. Слід зазначити, що таке надмірне перевищення розміру штрафних санкцій над розміром збитків кредитора є неодмінною умовою для їх зменшення. Крім того, суд має право лише зменшити розмір штрафних санкцій, але не звіль­нити повністю боржника від їх сплати,

Дана норма також міститься у пункті 1 статті 83 Господарського процесуального кодексу України. При цьому необхідно брати до уваги певні обставини, а саме:

- ступінь виконанім зобов'язання боржником. Незважаючи на те, що часткове виконання є неналежним, суд враховує даний факт. Зменшення розміру штрафних санкцій буде міні­мальним, якщо боржник не починав виконання своєї частини зобов'язання;

- майновий стан сторін, які беруть участь у зобов'язанні. Під час вирішення питання сто­совно зменшення штрафних санкцій, належних до стягнення, суд враховує майновий стан боржника та кредитора. У деяких випадках стягнення штрафних санкцій у повному обсязі може призвести до припинення діяльності боржника;

- не лише майнові, а й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу. Кодекс

не конкре­тизує термін «майнові та інші інтереси сторін». Тому можуть розглядатись інші обставини, які суд враховуватиме під час вирішення питання щодо розміру штрафних санкцій. На­приклад, такою підставою може бути відсутність негативних наслідків у потерпілої сторони від прострочення виконання зобов'язання.

Зокрема, частиною 3 статті 219 ГК передбачено право суду зменшувати розмір відпові­дальності, якщо правопорушенню сприяли неправомірні дії (бездіяльність) другої сторони зобов'язання.

2. Незаподіяння збитків іншим учасникам господарських відносин є другою підставою для зменшення судом розміру штрафних санкцій у разі порушення зобов'язання.

При цьому треба враховувати норму статті 2 ГК, яка визначає, що до складу учасників господарських відносин належать суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господа­рювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі від­носин власності.

Якщо правопорушення не завдало збитків іншим учасникам господарських відносин, це не може бути підставою для звільнення боржника від відповідальності. Суд може тільки зменшити розмір штрафних санкцій.

 

< Попередня   Наступна >