Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ V (ст.216-257) Глава 26 (ст.230-237) Стаття 234. Обов'язок боржника, який сплатив штрафні санкції, виконати зобов'язання в натурі

Стаття 234. Обов'язок боржника, який сплатив штрафні санкції, виконати зобов'язання в натурі

Розділ V (ст.216-257) - Глава 26 (ст.230-237)
200

Стаття 234. Обов'язок боржника, який сплатив штрафні санкції, виконати зобов'я­зання в натурі

1. Сплата штрафних санкцій за невиконання або неналежне виконання господарсько­го зобов'язання не звільняє боржника від виконання зобов'язання в натурі, крім випад­ків, передбачених у частині третій статті 193 цього Кодексу.

Незважаючи на сплату штрафних санкцій, боржник повинен виконати зобов'язання у натурі. У цій нормі простежується принцип виконання господарського зобов'язання належ­ним чином, закріплений у статті 193 ГК.

Частина 3 статті 193 ГК передбачає, що застосування господарських санкцій до суб'єкта, який порушив зобов'язання, не звільняє останнього від обов'язку виконати зобов'язання у нату­рі, крім випадків, коли інше передбачено законом чи договором, або управнена сторона відмови­лася від прийняття виконання зобов'язання. Так, відповідно до частини 4 статті 193 ГК управне­на сторона має право не приймати виконання зобов'язання частинами, якщо інше не передба­чено законом, іншими нормативно-правовими актами чи договором, або не випливає із змісту зобов'язання.

 

< Попередня   Наступна >