Стаття 235. Оперативно-господарські санкції

Розділ V (ст.216-257) - Глава 26 (ст.230-237)
111

Стаття 235. Оперативно-господарські санкції

1. За порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно-господарські санкції-заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або по­передження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторо­нами зобов'язання в односторонньому порядку. 2. До суб'єкта, який порушив господарське зобов'язання, можуть бути застосовані лише ті оперативно-господарські санкції, застосування яких передбачено договором. 3. Оперативно-господарські санкції застосовуються незалежно від вини суб'єкта, який порушив господарське зобов'язання.

 

1. Крім передбачених законом засобів забезпечення виконання зобов'язань, з метою ство­рення впевненості сторін у належному і своєчасному їх виконанні, а також забезпечення можливості запобігання збиткам, спричиненим невиконанням зобов'язань, закон передбачає застосування договірних оперативно-господарських санкцій.

Названі санкції як засіб забезпечення виконання зобов'язань є додатковим заходом впливу на недобросовісну сторону за договором і застосовуються з метою спонукання контрагента до їх належного виконання.

Оперативно-господарські санкції є новим різновидом договірної відповідальності. Можливість їх застосування закріплена в Господарському кодексі України. Це заходи оператив­ного впливу на правопорушника з метою припинення або запобігання повторенню порушень зобов'язання.

Якщо штрафні санкції можуть застосовуватись сторонами лише за рішенням суду, то од­нією з особливостей оперативно-господарських санкцій є застосування їх сторонами зо­бов'язання в односторонньому порядку, тобто без попередження заздалегідь.

2. Головною умовою за

стосування оперативно-господарських санкцій є, по-перше, вка­зівка про це у договорі, тобто можливість застосування таких санкцій має бути узгоджена обома сторонами. По-друге, сторони можуть застосовувати лише ті санкції, які вони за­кріпили у договорі. По-третє, порядок застосування оперативно-господарських санкцій ре­гулюється виключно договором.

3. Як й інші види санкцій, передбачені ГК, оперативно-господарські застосовуються неза­лежно від наявності вини у діях суб'єкта господарювання.

Відповідно до пункту 4 статті 219 ГК сторони зобов'язання можуть передбачити певні об­ставини, які через надзвичайний характер останніх є підставою для звільнення їх від госпо­дарської відповідальності у разі порушення зобов'язання через дані обставини, а також по­рядок засвідчення факту їх виникнення.

 

< Попередня   Наступна >