Стаття 210. Кредитори неплатоспроможних боржників

Розділ IV (ст.173-215) - Глава 23 (ст.209-215)
124

Стаття 210. Кредитори неплатоспроможних боржників

1. Кредиторами неплатоспроможних боржників є суб'єкти, зазначені в частині пер­шій статті 209 цього Кодексу, які мають підтверджені відповідно до законодавства ви­моги до боржника щодо грошових зобов'язань, включаючи кредиторів, вимоги яких повністю або частково забезпечені заставою. Правами кредиторів щодо неплатоспро­можних боржників користуються також визначені законом органи справляння податків, зборів (обов'язкових платежів). 2. У разі якщо до одного боржника мають грошові вимоги одночасно два або більше кредиторів, вони утворюють збори (комітет) кредиторів відповідно до вимог закону.

 

1. До кредиторів частина, що коментується, а також абзац 6 статті 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» відносять юри­дичних або фізичних осіб, які мають у законодавчо встановленому порядку підтверджені вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, включаючи зобов'язання стосовно виплати заборгованості по заробітній платі працівникам боржника.

Кредиторами неплатоспроможного боржника за грошовими зобов'язаннями є:

- територіальна громада або держава;

- органи державної податкової служби та інші державні органи, що здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння обов'язкових платежів;

- фізичні особи, громадяни-підприємці, господарські організації та інші учасники майно­вого обігу.

Частиною, що коментується, також передбачено такий вид кредиторів, як заставні креди­тори, вимоги яких повністю або частково забезпечені заставою, та інші кредитори, вимоги котрих заставою не забезпечені.

Крім того, стаття 1 Закону України «Про відновлення плат

оспроможності боржника або визнання його банкрутом» поділяє кредиторів на конкурсних та поточних. До конкурсних кредиторів належать ті, вимоги яких до боржника виникли до порушення провадження у справі про банкрутство та вимоги яких не забезпечені заставою майна боржника. До них на­лежать також кредитори, вимоги яких до боржника виникли внаслідок правонаступництва за умови виникнення таких вимог до порушення провадження у справі про банкрутство. До по­точних кредиторів відносяться ті, вимоги яких до боржника виникли після порушення про­вадження у справі про банкрутство.

2. Інтереси кредиторів у провадженні справ про банкрутство представляють колегіальні органи кредиторів — збори (комітет) кредиторів, створені відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Ці органи утворюються, якщо до одного боржника мають грошові вимоги два або більше кредиторів.

Порядок утворення, скликання зборів (комітету) кредиторів, організація та проведення засідань останніх, їх компетенція, порядок прийняття рішень цими органами тощо визна­чаються статтею 16 та іншими статтями Закону України «Про відновлення платоспроможно­сті боржника або визнання його банкрутом».

 

< Попередня   Наступна >