Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ IV (ст.173-215) Глава 19 (ст.173-178) Стаття 174. Підстави виникнення господарських зобов'язань

Стаття 174. Підстави виникнення господарських зобов'язань

Розділ IV (ст.173-215) - Глава 19 (ст.173-178)
137

Стаття 174. Підстави виникнення господарських зобов'язань

1. Господарські зобов'язання можуть виникати: безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює госпо­дарську діяльність; з акта управління господарською діяльністю; з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать; внаслідок заподіяння шкоди суб'єкту або суб'єктом господарювання, придбання або збереження майна суб'єкта або суб'єктом господарювання за рахунок іншої особи без достатніх на те підстав; у результаті створення об'єктів інтелектуальної власності та інших дій суб'єктів, а та­кож внаслідок подій, з якими закон пов'язує настання правових наслідків у сфері госпо­дарювання.

1. Підставами виникнення господарських зобов'язань є юридичні факти - дії та події, з якими закон пов'язує настання правових наслідків у сфері господарювання. Причому пере­лік підстав, передбачених у статті 174, не є вичерпним. У практиці іноді виникнення зо­бов'язань пов'язується з необхідністю існування юридичного складу, тобто сукупності двох або декількох юридичних фактів, наявність яких потрібна для того, щоб настали юридичні наслідки. Так, відповідні положення нормативно-правового акта — постанови Кабінету Мі­ністрів України «Про запровадження аукціонів з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля» від 4 квітня 2000 р. [143] разом з актом управління — рішенням Мінекономіки України щодо визначення на конкурсних засадах базової біржі є підставою для виникнення зобов'язання між визначеним названою постановою видобувним чи пере­робним підприємством і цією біржею з організації і проведення аукціону з продажу вказаних енергоресурсів. (Див.: Порядок та умови проведення спеціалізованого конкурсу з визначен­ня бірж, на базі яких проводитимуться аукціони з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля [249]).

p>

2. Закон або інший нормативно-правовий акт, що регулює господарську діяльність, мо­жуть бути підставами виникнення окремих видів господарських зобов'язань. До них, зокре­ма, належать зобов'язання, що виникають із законів так званого адресного характеру (закони України «Про реструктуризацію заборгованості Криворізького державного гірничо-мета­лургійного комбінату «Криворіжсталь» [440], «Про особливості приватизації відкритого акціонерного товариства «Укртелеком» [358] тощо) та деяких інших законів (норматив­но-правових актів). Так, стаття 15 Закону України «Про електроенергетику» [129] є підста­вою виникнення складного організаційно-господарського зобов'язання з утворення і функ­ціонування оптового ринку електричної енергії України. Підставами виникнення організа­ційно-господарських зобов'язань між контролюючими і дочірніми підприємствами (див. коментар до ст. 126,176) є, зокрема, нормативно-правові акти про створення державних асо­ційованих підприємств, холдингових компаній (постанови Кабінету Міністрів України «Про утворення Державної акціонерної компанії «Хліб України» [483], «Про утворення Націо­нальної акціонерної компанії «Нафтогаз України» [486] та ін.).

3. Акти управління господарською діяльністю та господарські договори є найпошире­нішими видами підстав виникнення господарських зобов'язань. До актів управління госпо­дарською діяльністю належать індивідуальні владні акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, видані у межах їх компетенції (державні замовлення, рішення відповідних органів з господарських питань тощо). Враховуючи багатоукладність сучасної економіки до актів управління господарською діяльністю можуть бути також віднесені акти громадян, громадських та інших організацій, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності (див. коментар до ст. 2).

4. Господарське зобов'язання може виникати з господарського договору (див. коментар до гл. 20) та інших угод (правочинів), передбачених нормами господарського, цивільного чи іншого закону, а також з угод (правочинів), прямо не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

5. Зобов'язання із заподіяння шкоди, з придбання або збереження майна за рахунок іншої особи без достатніх на те підстав вважаються господарськими, якщо обидва їх учасники є суб'єктами господарювання. Вони регулюються Цивільним кодексом України з урахуван­ням особливостей, передбачених Господарським кодексом (див. коментар до ст. 175).

6. Створення об'єктів інтелектуальної власності є підставою виникнення господарських зобов'язань, пов'язаних з використанням у господарській діяльності прав інтелектуальної власності (див. коментар до гл. 16).

 

< Попередня   Наступна >