Стаття 168. Здійснення корпоративних прав держави

Розділ III (ст.133-172) - Глава 18 (ст.167-172)
121

Стаття 168. Здійснення корпоративних прав держави

1. Корпоративні права держави здійснюються визначеними законом центральними органами виконавчої влади та уповноваженими особами в порядку, встановленому Ка­бінетом Міністрів України. 2. Центральні органи виконавчої влади та уповноважені особи: здійснюють правомочності щодо участі в управлінні господарською організацією відповідно до частки (акцій, паїв) держави у статутному фонді цієї організації; ведуть реєстр державних корпоративних прав; проводять оцінку державних корпоративних прав; здійснюють контроль за ефективністю роботи господарської організації у частині ре­алізації належних державі корпоративних прав. 3. Правомочності з управління корпоративними правами держави здійснюються безпосередньо відповідними органами виконавчої влади у разі якщо: держава має сто відсотків часток (акцій) у статутному фонді господарської організації; суб'єкт господарювання, щодо якого здійснюються корпоративні права держави, бере участь у державних та регіональних програмах, що фінансуються з Державного бюджету України; не відбувся конкурс з призначення уповноваженої особи через відсутність претен­дентів, або якщо пропозиції конкурсантів не відповідають умовам конкурсу; в інших випадках, передбачених законом. У решті випадків управління корпоративними правами держави здійснюється із залученням уповноваженої особи. 4. Умови передачі повноважень та завдання з управління корпоративними правами держави, у тому числі щодо юридичної відповідальності уповноважених осіб, є обо­в'язковою частиною відповідного рішення Кабінету Міністрів України та договору з уповноваженою особою. 5. Управління корпоративними правами територіальних громад здійснюється відпо­відно до положень цієї статті, якщо інше не встановлено законом.

 

1. Корпоративними правами за загальним правилом можуть володіти будь-які особи, що мають відповідний об

сяг право- і дієздатності, у тому числі суб'єкти господарювання, гро­мадяни, юридичні особи, держава, територіальні громади. Порядок здійснення корпоратив­них прав визначається на рівні закону (відповідними положеннями цього Кодексу, Ци­вільного кодексу, законів «Про господарські товариства», «Про цінні папери і фондову біржу» та низки спеціальних законів, що закріплюють особливості правового становища гос­подарських товариств з виключним предметом діяльності - банківської, страхової, спільно­го інвестування). Це відповідає вимогам Конституції України (ст. 92) щодо регулювання від­носин власності та основних засад підприємництва у формі нормативно-правового акта вищої юридичної сили. Проте до прийняття спеціального закону про підприємства та орга­нізації публічних (державної та комунальної) форм власності порядок здійснення кор­поративних прав держави регулюється цим Кодексом (загальні положення) та Кабінетом Міністрів України, а реалізація цих прав покладається на визначені законом центральні орга­ни виконавчої влади (їх представників) та уповноважених осіб у порядку, встановленому Урядом.

Центральними органами виконавчої влади є міністерства, відомства та інші підпорядко­вані Кабінету Міністрів України органи (їх правове становище регулюється загальним Поло­женням про міністерство, інший центральний орган державної виконавчої влади, затвердже­ним Указом Президента України від 12 березня 1996 р. [132], та спеціальними положення­ми - щодо певного міністерства, відомства тощо).

Уповноваженою (у розумінні цієї статті) є особа (фізична або юридична), яка у встанов­леному порядку визнана переможцем конкурсу з визначення уповноваженої особи на ви­конання функцій з управління державними корпоративними правами та уклала (на підставі Типового) договір доручення на здійснення зазначених функцій (див. також коментар до статей 170-172).

2. Повноваження центральних органів виконавчої влади та уповноважених осіб поляга­ють у здійсненні сукупності правомочностей щодо:

участі в управлінні господарською організацією відповідно до частки (акцій, паїв), що на­лежать державі у статутному фонді (майні) цієї організації;

ведення реєстру державних корпоративних прав згідно із встановленим Кабінетом Міні­стрів України порядком (стосується лише центрального органу виконавчої влади, визначе­ного Урядом);

проведення оцінки державних корпоративних прав відповідно до встановленої методики;

контролю за ефективністю роботи господарської організації у частині реалізації належ­них державі корпоративних прав.

3. Визначення особи (відповідний орган виконавчої влади чи уповноважена особа), яка має здійснювати правомочності з управління корпоративними правами держави, відбуваєть­ся за критеріями, встановленими цим Кодексом та іншими законами. Так, зазначені право­мочності покладаються безпосередньо на відповідний орган виконавчої влади у разі якщо:

частка держави у статутному фонді господарської організації становить сто відсотків час­ток/акцій (це, так звані, державні/національні акціонерні товариства чи холдингові компанії);

суб'єкт господарювання, щодо якого здійснюються корпоративні права держави, залуче­ний до участі в державних та регіональнних програмах, що фінансуються з Державного бюд­жету України;

не відбувся конкурс з призначення уповноваженої особи через відсутність претендентів або пропозиції конкурсантів не відповідають умовам конкурсу;

в інших випадках, передбачених законом.

Управління державними корпоративними правами держави покладається у встановлено­му порядку на уповноважену особу, якщо відсутні вищезазначені обставини (див. також ко­ментар до ст. 170-172).

4. Порядок передачі повноважень щодо управління державними корпоративними права­ми уповноваженій особі (у тому числі умови, завдання, обсяг правомочностей, істотні умови договору доручення, юридична відповідальність за невиконання чи неналежне виконання договірних зобов'язань) визначається Кабінетом Міністрів України (див. також коментар до статей 170-172).

5. Управління корпоративними правами територіальних громад здійснюється відповідно до положень цієї статті, однак має певну специфіку. Це стосується, зокрема, суб'єкта корпо­ративних прав — територіальної громади, від імені якої діє відповідна рада народних депута­тів, а в межах наданих останньою повноважень - виконком відповідної ради.

Примітка. У Цивільному кодексі відсутні спеціальні положення щодо здійснення кор­поративних прав держави, проте ціла глава присвячена управлінню майном на договірних засадах (гл. 70 «Управління майном», ст. 1029-1045). Хоча корпоративні права щодо майна як предмета договору управління майном не виділяються (ст. 1030), однак досить грунтовно регулюється низка питань, пов'язаних з управлінням майном: щодо прав та обов'язків упра­вителя (ст. 1037), здійснення управління майном (ст. 1038), передання права управління ін­шій особі (ст. 1041), право управителя на плату (ст. 1042), відповідальність управителя (ст. 1043) та ін.

 

< Попередня   Наступна >