Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ III (ст.133-172) Глава 16 (ст.154-162) Стаття 158. Правомочності щодо використання торговельної марки, право на яку належить кільком особам

Стаття 158. Правомочності щодо використання торговельної марки, право на яку належить кільком особам

Розділ III (ст.133-172) - Глава 16 (ст.154-162)
217

Стаття 158. Правомочності щодо використання торговельної марки, право на яку належить кільком особам

1. Торговельна марка, право на яку належить кільком особам, - це марка, що відріз­няє товари і послуги учасників об'єднання підприємств (торговельна марка об'єднан­ня, спільна торговельна марка) від однорідних товарів і послуг інших суб'єктів господа­рювання, або використовується спільно кількома суб'єктами в інших випадках, пе­редбачених законом. 2. Реєстрація торговельної марки, право на яку належить кільком особам, здійсню­ється в порядку, встановленому законом.

1. Право на торговельну марку може належати кільком особам. Ними в сенсі ГК можуть бути підприємства, що утворили об'єднання підприємств з метою координації їх виробни­чої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних і соціальних завдань. У цьому разі торговельна марка вважається торговельною маркою об'єднання підприємств. Види та організаційно-правові форми таких об'єднань визначені статтями 119 і 120 ГК. Пра­во на торговельну марку може належати також кільком іншим суб'єктам господарювання, що об'єдналися для спільного її використання, тощо.

У міжнародному праві такі торговельні марки називають відповідно колективними торго­вельними марками та торговельними марками кількох володільців.

Так, згідно зі статтею 7 bis Паризької конвенції про охорону промислової власності [44] Україна зобов'язалася приймати заявки на реєстрацію та охороняти колективні марки, що належать об'єднанням, існування яких не суперечить закону країни походження, навіть як­що ці об'єднання не є власниками промислового чи торговельного підприємства. Україна має право самостійно визначати особливі умови охорони колективної марки. Проте в охоро­ні таких марок не може бути відмовлено об'єднанню, існування якого не суперечить закону країни походження, на підставі того, що ц

е об'єднання не знаходиться в Україні чи що воно утворене не у відповідності з її законодавством.

Відповідно до правила 8 Загальної інструкції до Мадридської угоди про міжнародну реє­страцію знаків [30] і Протоколу до цієї угоди [469] володільцями міжнародної реєстрації зна­ка можуть бути декілька заявників.

2. ГК визначає, що порядок реєстрації торговельної марки, яка належить кільком особам, встановлюється законом. За нині чинним Законом України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» порядок реєстрації знака є однаковим для одного та кількох заявників. При цьому пунктом 3 статті 16 Закону встановлено, що взаємовідносини при використанні знака, свідоцтво на який належить кільком особам, визначаються угодою між ними. У разі відсутно­сті такої угоди кожний власник свідоцтва може використовувати знак на свій розсуд, але жо­ден з них не має права давати дозвіл (видавати ліцензію) на використання знака та передавати право власності на знак іншій особі без згоди решти власників свідоцтва. Так само ці норми мають застосовуватися з відповідним урахуванням і щодо торговельних марок об'єднань.

 

 

< Попередня   Наступна >