Стаття 98. Членство у виробничому кооперативі

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 10 (ст.93-112)
116

Стаття 98. Членство у виробничому кооперативі

1. Членами виробничого кооперативу можуть бути громадяни, які досягли 16-річного віку, визнають статут кооперативу та дотримуються його вимог, беруть майнову та тру­дову участь у діяльності кооперативу. 2. Громадяни можуть бути одночасно членами виробничих кооперативів, а також членами кооперативів інших типів (споживчих, житлових тощо). 3. Вступ до виробничого кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви гро­мадянина. Член кооперативу робить вступний та пайовий внески в порядку, визначено­му статутом виробничого кооперативу. Рішення правління (голови) кооперативу про прийняття у члени кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу. 4. Членство у виробничому кооперативі припиняється у разі: добровільного виходу з кооперативу; припинення трудової участі в діяльності кооперативу; виключення з кооперативу у випадках і в порядку, визначених статутом; незатвердження загальними зборами членів кооперативу рішення правління (голо­ви) про прийняття до кооперативу; смерті члена кооперативу. 5. Порядок і майнові наслідки припинення членства у виробничому кооперативі ви­значаються цим Кодексом та статутом кооперативу. 6. Виключення з виробничого кооперативу (звільнення члена кооперативу з коопе­ративного підприємства) може бути оскаржено до суду.

 

1. Формування особового складу виробничого кооперативу як самоврядного підприєм­ства має дуже велике значення. Частина 1 коментованої статті вказує на загальні умови на­буття прав членства у таких кооперативах, що забезпечує право громадян брати участь у їх діяльності.

Право на членство у виробничих кооперативах мають усі громадяни України, іноземні громадяни, а також особи без громадянства, що проживають на території України та дося

гли 16-річного віку і здатні своєю працею брати участь у здійсненні цілей та завдань виробничо­го кооперативу, визнають статут кооперативу та дотримуються його вимог, беруть майнову участь у діяльності виробничого кооперативу та згодні нести відповідальність, встановлену статутом.

Визнання статуту виробничого кооперативу означає, що особа, яка бажає вступити до та­кого кооперативу, згодна взяти на себе взаємні зобов'язання, пов'язані з членством, і пого­джується на порядок здійснення спільної діяльності, передбаченої статутом.

Досягнення 16-річного віку, необхідного для вступу до виробничого кооперативу, визна­чається коментованою статтею з урахуванням віку виникнення трудової працездатності.

На практиці може постати питання про право на членство у виробничому кооперативі осіб, яких визнано недієздатними і які внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатні усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними (ч. 1 ст. 39 ЦК). Вчинення такими особами вольових дій не тягне для них ніяких юридичних наслідків. Тому особи, ви­знані недієздатними, не можуть бути членами виробничого кооперативу.

2. Обов'язковість особистої трудової участі у виробничому кооперативі виключає для члена кооперативу можливість одночасного членства у двох або декількох виробничих ко­оперативах. Поряд з цим частина 2 статті 98 ГК передбачає право членів виробничого ко­оперативу бути членами кооперативів інших типів: садівничих, споживчих, дачно-будівель­них, житлових, житлово-будівельних, гаражних тощо.

3. Частина 3 коментованої статті встановлює загальні умови набуття права членства у ви­робничому кооперативі.

Виробничий кооператив являє собою добровільне об'єднання громадян, що має на меті спільну господарську діяльність, тому його засновникам (членам) належить право встанов­лювати за взаємною згодою особливі умови набуття права членства у кооперативі, які відпо­відали б його цілям та завданням.

Можливості виробничого кооперативу щодо визначення умов прийняття до свого складу нових членів не є необмеженими. Кооператив може в будь-який момент свого існування по­повнитися новими членами, тому неприпустимо встановлювати в статуті такі умови для вступу нових членів, що обмежували б кількість членів або заздалегідь визначали за якимись індивідуальними ознаками осіб, які мають право вступати до виробничого кооперативу.

Членство у виробничому кооперативі набувається шляхом вступу до нього. Особа, яка має бажання вступити до кооперативу і бути його членом, подає на ім'я правління (голови) заяву. Вільне волевиявлення бажання стати членом виробничого кооперативу — необхідна передумова добровільного членства у ньому.

Діяльність виробничого кооперативу за своїм змістом є господарською, що вимагає для її здійснення певних матеріальних ресурсів. Саме тому члени кооперативу, об'єднуючись у ньому для трудової участі, в той же час взаємно зобов'язуються брати майнову участь у справах кооперативу.

Особи, які вступають до кооперативу, зобов'язані зробити вступний та пайовий внески, розміри та порядок внесення яких визначаються статутом кооперативу, до якого вони всту­пають.

Прийом нових членів до виробничого кооперативу покладається на правління (голову) та оформляється відповідним рішенням. Право членства у кооперативі виникає з моменту за­твердження загальними зборами рішення правління (голови) про прийняття у члени коопе­ративу. Статут кожного конкретного виробничого кооперативу має містити порядок прий­няття та затвердження такого рішення.

Набуття членства у виробничому кооперативі можливе лише шляхом взаємного волеви­явлення громадянина, який бажає бути його членом, з одного боку, і загальних зборів коопе­ративу - з другого. Коли ці волевиявлення не співпадають, загальні збори мають право не за­тверджувати рішення правління (голови) про прийняття особи до виробничого кооперативу. Підставою для такого рішення може бути, наприклад, членство громадянина в іншому ви­робничому кооперативі.

4. У частині 4 статті, що коментується, міститься вичерпний перелік підстав припинення членства у виробничому кооперативі.

Члену виробничого кооперативу належить безумовне право виходу з його складу. Не існує жодної правової підстави, яка передбачала б можливість відмовити члену кооперативу в його проханні про вихід з нього. Це право базується на такому принципі діяльності виробничого кооперативу, як «добровільність членства громадян у кооперативі та вільний вихід з нього» (див. коментар до ч. 1 ст. 96 ГК).

Для виходу із складу членів виробничого кооперативу не потребується оголошення та мо­тивації причин такого кроку. Кожний член кооперативу може вийти з його складу на підставі письмової заяви на ім'я правління (голови) кооперативу. Заява являє собою відмову члена кооперативу від особистої майнової та трудової участі у справах кооперативу.

Питання про вихід з виробничого кооперативу належить до компетенції загальних зборів. Правління (голова) кооперативу виносить на затвердження загальних зборів рішення про припинення членства.

Припинення трудової участі в діяльності виробничого кооперативу відповідає законодав­чо визначеним підставам припинення членства у ньому і обумовлене дією принципу особис­тої трудової участі членів кооперативу в його діяльності (див. коментар до ч. 1 ст. 96 ГК).

Член виробничого кооперативу, який не додержує без достатньо поважних причин свої зобов'язання перед ним, порушує його статут, не виконує законних вимог органів управлін­ня кооперативу або діє на шкоду його інтересам, може бути виключений з його складу за рішенням загальних зборів.

Виключення з членів кооперативу є примусовим припиненням членства і являє собою санкцію за неналежне виконання членом своїх обов'язків перед кооперативом. Виключення відбувається в порядку і випадках, визначених статутом.

Членство у виробничому кооперативі припиняється у разі смерті члена кооперативу. У відповідності з положеннями глави 84, а також з нормою частини 4 статті 166 ЦК у цьому ви­падку може мати місце перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, що помер­ла, до її спадкоємців. Спадкоємці отримують право на одержання паю, а також інших належ­них померлому виплат у порядку та строки, визначені статутом кооперативу.

Спадкоємці померлого можуть бути прийняті до виробничого кооперативу. У разі набут­тя спадкоємцями членства у виробничому кооперативі вони позбавляються права на одер­жання паю, а також інших виплат.

5. За загальним правилом, припинення членства у кооперативі відбувається за рішенням правління (голови) виробничого кооперативу. Рішення про припинення членства у коопе­ративі підлягає затвердженню загальними зборами. Припинення членства у виробничому кооперативі обов'язково тягне за собою майнові наслідки, до яких відноситься право члена кооперативу на одержання паю та інших виплат, пов'язаних з трудовою участю у господар­ській діяльності кооперативу (заробітна плата, премії, доплати тощо). Порядок та строки припинення членства і порядок та строки одержання паю та інших виплат визначаються ста­тутом кожного конкретного виробничого кооперативу.

6. Колишньому члену виробничого кооперативу надано право судового захисту в тому випадку, коли він вважає своє виключення з кооперативу незаконним. Він може оскаржити в суді законність рішення загальних зборів з точки зору дотримання вимог закону та статуту виробничого кооперативу, що визначають умови, за наявності яких загальні збори вважаю­ться правомочними, стосовно відповідності закону та статуту виробничого кооперативу по­рядку розгляду питання про виключення з виробничого кооперативу, стосовно відповідності закону та статуту підстав виключення з кооперативу тощо.

 

< Попередня   Наступна >