Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ ІІ (ст.55-131) Глава 10 (ст.93-112) Стаття 97. Загальні умови створення виробничого кооперативу

Стаття 97. Загальні умови створення виробничого кооперативу

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 10 (ст.93-112)
143

Стаття 97. Загальні умови створення виробничого кооперативу

1. Засновниками (членами) виробничого кооперативу можуть бути громадяни, іно­земці та особи без громадянства. Чисельність членів виробничого кооперативу не мо­же бути меншою, ніж три особи. 2. Рішення про створення виробничого кооперативу приймається його установчими зборами. 3. Виробничий кооператив вважається створеним і набуває статусу юридичної осо­би з дня його державної реєстрації відповідно до вимог цього Кодексу.

 

1. Частина 1 коментованої статті передбачає обов'язковий мінімум засновників та членів виробничого кооперативу - не менш як три особи.

Максимум членів виробничого кооперативу законодавчо не встановлений, тому навряд чи є підстави вводити такі обмеження в статуті конкретного кооперативу. Виробничий ко­оператив сам визначає обсяги своєї діяльності, звідси питання про чисельність його членів має вирішуватись поряд з іншими управлінськими питаннями загальними зборами коопе­ративу.

Засновниками (членами) виробничого кооперативу можуть бути тільки фізичні особи* (ст. 24 ЦК). Це - особи, які набули громадянство України в порядку, передбаченому закона­ми України та міжнародними договорами України (ст. 1 Закону України «Про громадянство України» [92]); поряд з громадянами України засновниками (членами) виробничого коопе­ративу можуть бути особи, яких жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїми громадянинами (ст. 2 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без гро­мадянства» [415]) та особи, які не перебувають у громадянстві України і є громадянами (під­даними) іншої держави або держав (ст. 2 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

2. Створення виробничого кооперативу, як і будь-якого іншого підприємства, належит

ь до юридичних актів. У результаті цього акта виникає виробничий кооператив як суб'єкт гос­подарювання.

При створенні виробничого кооперативу проводяться установчі збори. На них приймаю­ться рішення про створення виробничого кооперативу, про затвердження його статуту, при­значаються органи управління кооперативу тощо.

3. Реєстрація виробничого кооперативу і набуття ним статусу юридичної особи відбуваю­ться відповідно до положень ГК та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Для реєстрації виробничого кооперативу, крім статуту та заяви про реєстрацію, а також інших документів, передбачених статтею 24 згаданого Закону, обов'язково додається акт про заснування кооперативу. Таким актом може бути установчий договір або ж протокол установчих зборів засновників та їх рішення про створення кооперативу. У протоколі уста­новчих зборів засновників зазначаються час і місце їх проведення, кількість засновників, ме­та, принципи і предмет діяльності кооперативу, порядок створення і компетенція органів управління, формування і використання майна та майнових фондів, розподілу доходів, при­пинення діяльності кооперативу.

 

< Попередня   Наступна >