Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ ІІ (ст.55-131) Глава 10 (ст.93-112) Стаття 102. Загальні збори членів виробничого кооперативу

Стаття 102. Загальні збори членів виробничого кооперативу

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 10 (ст.93-112)
137

Стаття 102. Загальні збори членів виробничого кооперативу

1. Загальні збори: вносять зміни до статуту кооперативу; обирають шляхом прямого таємного голосування голову кооперативу, членів прав­ління кооперативу, членів ревізійної комісії (ревізора), членів спостережної ради ко­оперативу; затверджують напрями розвитку кооперативу; заслуховують звіти органів управління кооперативу про їх діяльність; визначають види і розміри фондів кооперативу, порядок їх формування та викорис­тання; затверджують правила внутрішнього розпорядку кооперативного підприємства, річний звіт і баланс кооперативу, порядок формування і розподілу доходу кооперативу, рішення правління (голови) кооперативу про прийняття нових членів; вирішують питання про входження кооперативного підприємства до об'єднань під­приємств (кооперативів), участь кооперативу у заснуванні інших суб'єктів господарю­вання; приймають рішення про реорганізацію або ліквідацію кооперативу. 2. Загальні збори мають право приймати будь-які інші рішення, пов'язані зі статут­ною діяльністю виробничого кооперативу. 3. Загальні збори членів кооперативу проводяться щорічно після закінчення фінан­сового року. Вони можуть скликатися також у будь-який час за рішенням правління (голови) кооперативу чи з ініціативи не менш як третини членів кооперативу, якщо інше не передбачено статутом. 4. Загальні збори правомочні приймати рішення, якщо на них присутні більше поло­вини членів виробничого кооперативу. Рішення з питань, зазначених у частині першій цієї статті, приймаються більшістю голосів загальної кількості членів кооперативу.

 

1. Загальні збори — вищий орган управління виробничого кооперативу, тому до компетен­ції цього органу відноситься вирішення лише найважливіших питань діяльності кооперативу.

Загальні збори мають виключну компетенцію, що встановлена нормою, яка коментується.

p>

2. Перелік питань, віднесених до компетенції загальних зборів, що визначені частиною 1 статті 102 ГК, може бути розширений статутом конкретного кооперативу. Так, до компетен­ції загальних зборів статутом можуть бути віднесені питання про створення та ліквідацію філій та представництв кооперативу і затвердження положень про них тощо.

3. У частині 3 статті 102 ГК передбачені два види загальних зборів виробничого коопера­тиву - річні та інші, окрім річних, збори членів кооперативу, які вважаються позачерговими.

Норма, що коментується, пов'язує даний поділ загальних зборів з такими відмінностями.

По-перше, з підставами проведення загальних зборів. Річні збори виробничий кооператив зобов'язаний проводити щорічно. Позачергові загальні збори проводяться за рішенням правління (голови кооперативу) чи з ініціативи не менш як третини членів кооперативу, як­що інше не передбачено статутом, або на вимогу спостережної ради чи ревізійної комісії (ре­візора).

По-друге, відмінність між річними та позачерговими загальними зборами пов'язана із строками їх проведення. Річні загальні збори виробничого кооперативу можуть бути прове­дені не раніше закінчення фінансового року. Строки їх проведення визначаються статутом кооперативу. Позачергові загальні збори можуть скликатися у будь-який час за рішенням ор­ганів чи осіб, зазначених вище.

По-третє, порядок денний позачергових загальних зборів визначається особами чи орга­нами, за рішенням яких вони проводяться.

4. Загальні збори визнаються правомочними, якщо на них присутні більше половини чле­нів кооперативу. Кворум загальних зборів або правомочність їх проведення для винесення питань порядку денного на голосування членів виробничого кооперативу для прийняття збо­рами рішення має значення для забезпечення максимально можливої участі членів коопера­тиву у вирішенні питань, пов'язаних з управлінням його діяльністю.

У разі відсутності кворуму загальні збори визнаються такими, що не відбулися.

Кваліфікована більшість голосів для прийняття рішення - більшість голосів загальної кількості членів виробничого кооперативу - передбачена для вирішення питань, віднесених до виключної компетенції загальних зборів, визначеної частиною 1 статті, що коментується.

 

< Попередня   Наступна >