Стаття 101. Управління виробничим кооперативом

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 10 (ст.93-112)
117

Стаття 101. Управління виробничим кооперативом

1. Управління виробничим кооперативом здійснюється на основі самоврядування, гласності, участі його членів у вирішенні питань діяльності кооперативу. 2. Вищим органом управління виробничого кооперативу є загальні збори членів ко­оперативу. До органів управління кооперативу належать правління (голова) кооперати­ву та ревізійна комісія (ревізор) кооперативу. 3. Статутом виробничого кооперативу може бути передбачено спостережну раду ко­оперативу. Члени ревізійної комісії (ревізор) кооперативу не можуть бути членами його правління (головою кооперативу) чи спостережної ради.

 

1. Основу побудови органів виробничого кооперативу та їх діяльності становить коопера­тивна демократія, головним принципом якої є принцип самоврядування, що полягає у рівно­му праві кожного члена кооперативу на участь в управлінні його справами, у вирішенні всіх найважливіших питань його діяльності, у здійсненні управління виробничим кооперативом демократично обраними органами, у додержанні вимог гласності при обговоренні та прий­нятті рішень з питань діяльності кооперативу.

2. Структура органів управління виробничого кооперативу визначається його корпора­тивною природою.

Система органів управління кооперативу складається із загальних зборів його членів — ви­щого органу управління кооперативом, виконавчих органів - правління та/або голови. У кожному виробничому кооперативі обирається контрольно-ревізійний орган - ревізійна ко­місія або ревізор.

3. Частина 3 коментованої статті допускає, якщо це передбачено статутом виробничого ко­оперативу, можливість створення у ньому особливого органу нагляду та контролю - спосте­режної ради. Створення спостережної ради має на меті погодження діяльності виконавчих ор­ганів виробничого кооперативу -

правління (голови) з інтересами членів кооперативу.

Якщо у виробничому кооперативі передбачається заснування спостережної ради, то його статут повинен містити норми, що визначають порядок обрання такої ради та її голови, поря­док прийняття рішень цим органом, його права та обов'язки, причому, крім загального кон­тролю за діяльністю виконавчих органів виробничого кооперативу, він може вирішувати й інші питання, віднесені статутом до його виключної компетенції.

Спостережна рада обирається на загальних зборах виробничого кооперативу з членів ко­оперативу. Загальні збори вирішують питання про кількість членів цього органу та строки його повноважень.

Члени спостережної ради не можуть бути членами правління, головою кооперативу чи членами ревізійної комісії (ревізором). У свою чергу, обрані члени ревізійної комісії (реві­зор) виробничого кооперативу не можуть бути членами спостережної ради, правління чи го­ловою кооперативу.

 

< Попередня   Наступна >