Головне меню

§ 6. Розгляд законопроектів у другому читанні

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
114

§ 6. Розгляд законопроектів у другому читанні

Пропозиції та поправки для підготовки законопроекту до дру­гого читання вносяться в чотирнадцятиденний строк після дня при­йняття законопроекту в першому читанні за основу. до повторного другого читання законопроекту пропозиції та поправки вносяться в десятиденний строк після дня попереднього другого читання.

Законопроект, підготовлений до другого чи повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні докумен­ти до нього надаються народним депутатам не пізніш як за десять днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні

Верховної ради. Цей законопроект має бути завізований головою головного комітету, керівником секретаріату цього комітету та ке­рівниками юридичного і редакційного підрозділів апарату Верхо­вної ради.

Законопроект, підготовлений до другого читання, подається у вигляді порівняльної таблиці, яка має містити:

текст законопроекту, прийнятого за основу;

усі внесені та невідкликані пропозиції, поправки, що мають суцільну нумерацію і розміщуються нарівні з відповідними статтями законопроекту, із зазначенням ініціаторів їх внесен­ня — суб’єктів права законодавчої ініціативи;

висновок головного комітету щодо внесених пропозицій, по­правок;

остаточну редакцію статей законопроекту, що пропонується головним комітетом для прийняття у другому читанні.

Якщо з тих чи інших причин не всі пропозиції, поправки включе­ні до порівняльної таблиці, головним комітетом готується і подається додаткова порівняльна таблиця. якщо головний комітет не прийняв рішення щодо тієї чи іншої пропозиції чи поправки до законопроекту, то остаточна редакція тексту законопроекту в цій частині залишаєть­ся комітетом в редакції першого читання.

p>

Під час розгляду законопроекту в другому читанні Верховна рада проводить його постатейне обговорення та голосування. У разі необхідності можуть обговорюватися і ставитися на голосування окремі частини, пункти, підпункти, речення або статті. Верховна Рада може прийняти процедурне рішення про розгляд законопроекту роз­ділами, частинами з проведенням щодо них самостійного обговорен­ня і голосування.

За наполяганням ініціатора внесення — суб’єкта права законо­давчої ініціативи може бути проведено обговорення відхилених го­ловним комітетом пропозицій, поправок, що стосуються відповідних статей законопроекту. За наполяганням народних депутатів може бути проведено обговорення врахованої головним комітетом пропо­зиції, поправки з наступним голосуванням щодо її прийняття, вилу­чення в цілому чи її частини. У такому ж порядку може бути поруше­но питання про розгляд пропозиції, поправки до відповідного тексту статті законопроекту, прийнятого в першому читанні, але відсутньої у запропонованій головним комітетом редакції.

У разі внесення до порівняльної таблиці законопроекту кількох альтернативних пропозицій, поправок, щодо яких головний комітет не прийняв рішення, Верховна рада розглядає кожну з них.

Право на роз’яснення пропозицій і поправок мають ініціатори їх внесення — суб’єкти права законодавчої ініціативи. якщо до од­нієї статті або її частини є декілька пропозицій, які виключають одна одну, їх обговорення проводиться одночасно з послідовним, у поряд­ку черговості їх внесення, наданням слова ініціаторам їх внесення.

Якщо своєчасно внесену пропозицію, поправку не було надано на­родним депутатам, це не перешкоджає її обговоренню і голосуванню на цьому ж пленарному засіданні Верховної ради. Зміст пропозиції чи поправки оголошується головуючим на пленарному засіданні або іні­ціатором її внесення — суб’єктом права законодавчої ініціативи.

Верховна рада проводить голосування по кожній пропозиції, поправці, відхиленій головним комітетом, якщо на цьому наполягає ініціатор внесення — суб’єкт права законодавчої ініціативи. після завершення розгляду пропозицій, поправок, що надійшли до відпо­відної статті законопроекту, Верховна рада проводить голосування щодо статті в цілому.

У разі якщо не надійшло пропозицій і поправок до статей або не­має зауважень до запропонованого головним комітетом тексту зако­нопроекту і народні депутати, пропозиції чи поправки яких відхилені головним комітетом, не наполягають на їх голосуванні, головуючий на пленарному засіданні може об’єднати голосування в цілому щодо декількох таких послідовно розміщених статей.

У разі якщо жоден із внесених на друге читання варіантів статті голосуванням не підтримано, стаття вважається відхиленою.

Після завершення постатейного розгляду законопроекту Верхо­вна рада проводить голосування щодо прийняття законопроекту в другому читанні. якщо до законопроекту немає зауважень народних депутатів, головуючий на пленарному засіданні може поставити його на голосування в цілому як акт Верховної ради. таке голосування не проводиться, якщо внаслідок неприйняття Верховною радою тих чи інших статей законопроекту або істотної зміни запропонованої голо­вним комітетом редакції окремих його структурних частин, в тексті виникають суперечності чи прогалини, які виключають можливість застосування норм законопроекту після його остаточного прийняття та набрання ним чинності.

Якщо законопроект не поділяється на статті, пункти, то на голо­сування ставляться окремо назва законопроекту, його текст та зако­нопроект у цілому.

До проведення голосування щодо прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому Верховна рада може доручити головно­му комітету чи утвореній Верховною радою редакційній групі внести редакційні уточнення з урахуванням поправок, внесених безпосеред­ньо на пленарному засіданні Верховної ради під час розгляду законо­проекту. У цьому випадку голосування щодо законопроекту у друго­му читанні відкладається на строк, визначений Верховною радою, і наступний його розгляд розпочинається з голосування без прийняття рішення про включення до порядку денного і без обговорення. Відре­дагований і уточнений законопроект надається народним депутатам перед початком пленарного засідання або безпосередньо перед голо­суванням законопроекту в другому читанні.

За результатами розгляду законопроекту в другому читанні Верховна рада приймає рішення про:

прийняття законопроекту в другому читанні та доручення го­ловному комітету підготувати його до третього читання;

прийняття законопроекту в другому читанні та в цілому;

прийняття законопроекту в другому читанні за винятком окремих розділів, глав, статей, частин статей та направлення їх головному комітету на доопрацювання з наступним подан­ням законопроекту на повторне друге читання;

повернення законопроекту головному комітету на доопрацю­вання з наступним поданням на повторне друге читання.

Законопроект вважається відхиленим, якщо жодне із зазначених рішень не отримає на свою підтримку необхідної кількості голосів на­родних депутатів.

Якщо запропонований головним комітетом текст законопроекту прийнято без внесення змін до нього, якщо до нього немає зауважень відповідних структурних підрозділів апарату Верховної ради, Вер­ховна рада може прийняти рішення про прийняття законопроекту в другому читанні та в цілому.

На повторне друге читання законопроект подається головним комітетом у вигляді порівняльної таблиці. На повторне друге читан­ня головний комітет подає лише пропозиції, поправки, внесені після другого читання, до статей чи їх частин, що не були прийняті у другому читанні. при цьому включаються всі пропозиції, поправки, у тому числі й ті, що були внесені до цих статей чи їх частин на попереднє друге читання. повторне друге читання законопроекту здійснюється за процедурою другого читання.

 

< Попередня   Наступна >