Головне меню
Головна Підручники Право соціального забезпечення Теорія права соціального забезпечення 2.6. Місце права соціального забезпечення в системі права України

2.6. Місце права соціального забезпечення в системі права України

Право соціального забезбечення - Теорія права соціального забезпечення
150

2.6. Місце права соціального забезпечення в системі права України

Будь-яка галузь права є складовою єдиного національного права. Як частина цього цілого, вона тісно пов'язана з іншими галузями права, взаємодіє з ними через комплексні правові інститути, глибоко проникає в окремі з них. Не є винятком і право соціального забезпечення, яке у системі права України займає самостійну нішу.

Оскільки право соціального забезпечення взаємодіє з низ­кою галузей права, то виникає потреба у визначенні місця цієї галузі права у правовій системі України або, іншими словами, необхідність з'ясувати, як співвідноситься зазначена галузь права з іншими. Це сприяє уточненню предмета правового ре­гулювання окремих галузей права, зокрема, таких, як консти­туційне, адміністративне, фінансове, цивільне, трудове, медич­не, соціальне та деяких інших.

Конституційне право вважається провідною галуззю права по відношенню до права соціального забезпечення. У його нор­мах закріплені ознаки соціальної держави та її соціальна функ­ція, соціальна спрямованість економіки, органи, що визнача­ють та реалізують соціальну політику держави, механізм захи­сту прав і свобод фізичної особи тощо.

Предметом конституційного права є також суспільні відно­сини між людиною і державою, але не будь-які, а такі, що вста­новлюють основоположні принципи правового статусу особи. Серцевиною цього статусу є основні права, свободи й обов'язки особи та ступінь їх гарантованості з боку держави.

До соціальних (ст. 43—52 Конституції України) належать права, які забезпечують мінімальну можливість нормального фізичного існування людини в суспільстві. Особливе місце се­ред цих прав посідає право на соціальне забезпечення, яке за­фіксоване у ст. 46 Основного Закону як право на соціальний захист. Конституційне право роз

робляє теоретичні основи пра­ва на соціальне забезпечення як природного і невідчужуваного, що належить кожному з моменту народження, і незалежно­го від волі конкретної держави, вказує на ті умови й засоби, які забезпечують його фактичну реалізацію та надійний захист.

Право соціального забезпечення конкретизує зміст суб'єк­тивного права на соціальне забезпечення, форми і види соці­ального забезпечення, визначає порядок і умови, за яких на­дається конкретний вид матеріального забезпечення, його розмір.

Адміністративне право регулює управлінські відносини і, в тому числі, у сфері соціального захисту населення. Це право визначає поняття й структуру соціальної сфери в цілому і соці­ального захисту населення, зокрема, адміністративно-право­вий статус суб'єктів виконавчої влади у сфері соціального за­хисту населення. Норми адміністративного права закріплюють повноваження щодо соціального захисту населення, Президен­та України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади (Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби без­пеки України та ін.), соціальних фондів, місцевих органів ви­конавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Норми адміністративного права передбачають систему ор­ганів соціального захисту населення, порядок видання ними актів нормативного і ненормативного характеру, актів застосу­вання норм права та здійснення організаційних дій.

До предмета адміністративного права належать суспільні відносини, що виникають при створенні, легалізації та діяль­ності об'єднань інвалідів, ветеранів праці і війни, інших соці­ально незахищених груп населення, здійснення державного нагляду і контролю за їхньою роботою.

Значна увага приділяється правовому статусу громадян як суб'єктів адміністративного права. Розкривається зміст прав і обов'язків фізичних осіб у сфері державного управління соці­альним захистом населення, особливо права на звернення до органів, що займаються соціальним забезпеченням громадян.

В органах соціального захисту населення введено посади державних службовців. Адміністративне право передбачає умо­ви вступу на державну службу в ці органи, порядок її прохо­дження в органах соціального захисту населення, правила ко­ристування службовими документами, повноваження посадо­вих осіб щодо організації трудового процесу.

Таким чином, предметом адміністративного права є суспільні відносини, що виникають між органами виконавчої влади і місцевого самоврядування як по вертикалі, так і по горизонталі з приводу їхньої виконавчо-розпорядчої діяльності з організації соціального забезпечення громадян. Предмет ре­гулювання права соціального забезпечення — суспільні відно­сини, які виникають між органом соціального захисту насе­лення, з одного боку, і фізичною особою, з другого, з приводу надання останній конкретного виду соціального забезпечення, тобто перевірки наявності права на конкретний вид матеріального забезпечення та дотримання встановленого порядку реалі­зації цього права.

В чистому вигляді окремих галузей права не існує. Кожна з них містить норми іншого галузевого профілю. Не є винятком і право соціального забезпечення. Тут доречно нагадати, що адміністративне право є материнським щодо права соціального забезпечення. Саме від нього відбрунькувалися норми, що ре­гулювали забезпечення пенсіями і допомогами військовослуж­бовців та інших держслужбовців, а також допомогами осіб, діяльність яких не була пов'язана з виробництвом.

Адміністративно-правовий характер мають процедурні від­носини зі встановлення юридичних фактів, реалізації права на той чи інший вид соціального забезпечення та захисту поруше­ного права. У літературі їх однозначно віднесено до права соці­ального забезпечення.

Предметом фінансового права є суспільні відносини, що вини­кають у процесі акумуляції, розподілу і використання коштів, тобто фінансова діяльність держави. У навчальній літературі підкреслюється, що відносини, пов'язані з акумулюванням і ви­трачанням коштів різних соціальних фондів, не є предметом пра­ва соціального забезпечення, а належать до фінансового права.

Кошти соціального страхування формуються за рахунок трьох джерел: страхових внесків працівників, внесків робото­давців, субсидій держави. Формування й використання коштів соціальних фондів — це дві сторони однієї медалі. Зараз зби­рання коштів і фінансування соціальних програм зосереджуєть­ся в одних руках.

Соціальне страхування передбачає встановлення державою переліку страхових соціальних фондів, їхнього призначення, сфери застосування, джерел формування, участі громадськості у їх створенні та управлінні ними. Запровадження й викорис­тання індивідуальних пенсійних накопичень мають свої особ­ливості. Це саме стосується персоніфікованого обліку внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Усе це свідчить, що фінансові відносини з приводу формування со­ціальних фондів і здійснення з них соціальних виплат тяжіють більше до права соціального забезпечення, ніж до фінансового права. Названі відносини під відповідним кутом зору є предме­том правового регулювання цих двох галузей права.

Трудове право щодо права соціального забезпечення також є материнською галуззю. Раніше вважалося, що відносини із забезпечення робітників і службовців, а також членів їхніх сімей у старості, з настанням непрацездатності, втрати году­вальника є об'єктом регулювання трудового права. Вислов­лювалися думки, що право соціального забезпечення є підгалуззю трудового права. Ці галузі права мають спільне істо­ричне коріння.

Обидві галузі права довгий час вживали термін трудовий стаж, але з урахуванням свого предмета регулювання. Так, у трудовому праві тривалість трудового стажу має значення при виникненні права на винагороду за вислугу років чи премії за результатами роботи підприємства за рік, а спеціальний стаж є однією з умов просування по службі. У праві соціального забез­печення від тривалості загального трудового стажу залежав розмір пенсії за віком та допомоги в разі тимчасової непраце­здатності, а від спеціального стажу — пенсії за вислугу років, а також пенсії за віком на пільгових умовах. У процесі рефор­мування соціального забезпечення термін трудовий стаж зам­інюється на страховий стаж.

У літературі підкреслюють безперечний тісний зв'язок тру­дового права і права соціального забезпечення. Ці дві галузі близькі одна до одної і в ряді випадків переплітаються, межі між ними не завжди чітко окреслені. Наприклад, попереджен­ня нещасних випадків на виробництві — це сфера трудового права, а надання пенсій та допомог жертвам виробничих травм — сфера права соціального забезпечення.

Відносини зайнятості й працевлаштування є комплексними за своєю юридичною природою: вони входять до предмета адмі­ністративного, трудового права і права соціального забезпечен­ня. До останньої галузі права відносять відносини між підпри­ємствами і Фондом загальнообов'язкового державного соціаль­ного страхування України на випадок безробіття щодо страхування від безробіття працівників підприємств, відносини між службою зайнятості й громадянами щодо надання послуг із пра­цевлаштування, профорієнтації, підшукування відповідної ро­боти, профнавчання, перенавчання, підвищення кваліфікації, надання статусу безробітного з виплатою допомоги у зв'язку з безробіттям, а також матеріальної допомоги в період профпідготовки за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового держав­ного соціального страхування України на випадок безробіття. До адміністративного права належать відносини щодо броню­вання робочих місць для інвалідів.

Між трудовим правом і правом соціального забезпечення є істотні відмінності: 1) предметом трудового права є трудові відносини між працівником і роботодавцем, а право соціально­го забезпечення регулює суспільні відносини, що складаються в процесі матеріального забезпечення громадян у разі настання соціальних випадків, внаслідок яких особа втрачає здоров'я, роботу та засоби до існування через незалежні від неї обстави­ни; 2) трудові відносини виникають внаслідок реалізації права на працю, а соціально-забезпечувальні — у результаті здійснен­ня права на соціальне забезпечення; 3) трудове право має спра­ву з громадянами, що працюють, а право соціального забезпе­чення, — в основному, з особами, що не працюють; 4) трудове право регулює оплату праці з однойменного фонду підприєм­ства, установи, організації, а право соціального забезпечення передбачає виплату пенсій і допомог громадянам зі спеціаль­них централізованих соціальних фондів; 5) трудовому праву властивий договірний порядок виникнення правовідносин та поєднання централізованого і локального регулювання відно­син. Громадяни отримують матеріальне забезпечення на під­ставі імперативних норм права, що приймаються компетент­ними державними органами і не можуть змінюватися й конк­ретизуватися угодами сторін.

Існує певний зв'язок між правом соціального забезпечення і цивільним правом. Останнє регулює майнові та особисті немайнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному во­левиявленні, майновій самостійності її учасників.

Перш за все, такий зв'язок вбачається в нормах, що регулю­ють соціальне страхування (право соціального забезпечення) та особисте страхування (цивільне право). Видами соціального страхування є страхування пенсій за віком, у зв'язку з інвалід­ністю, на випадок втрати годувальника; страхування конкрет­них видів допомог (ст. 4 Основ законодавства України про за­гальнообов'язкове державне соціальне страхування). Видами особистого страхування є: змішане страхування життя; стра­хування на випадок смерті чи втрати працездатності; страху­вання додаткової пенсії; страхування від нещасних випадків; індивідуальне страхування тощо. Види обов'язкового страху­вання зазначені у ст. 6 Закону України "Про страхування".

Особливе місце в особистому страхуванні посідає страхуван­ня додаткової пенсії, адже воно не належить ні до страхування від нещасних випадків, ні до страхування життя, а також ме­дичне страхування, оскільки у формі обов'язкового воно набу­ває рис соціального страхування, а у формі добровільного — особистого.

Останніми роками в Україні почали створюватися недержавні інститути страхування від соціальних ризиків. Це стосується, перш за все, недержавного пенсійного забезпечення. Окремі до­слідники соціального права вважають, що відносини, які тут виникають, слід вважати цивільно-правовими і такими, що не мають відношення до права соціального забезпечення.

Справді, недержавне соціальне забезпечення здійснюється на добровільній основі, а отже, належить до цивільно-право­вих відносин. Ці відносини мають багато спільного із соціаль­но-забезпечувальними правовідносинами, спрямовані на забез­печення гідного життя непрацездатних, є додатком до держав­ного соціального забезпечення. Усе це спонукає до висновку, що ці відносини слід віднести до предмета регулювання права соціального забезпечення.

Норми, що стосуються відшкодування у разі заподіяння каліцтва чи іншого ушкодження здоров'я, не належать до пра­ва соціального забезпечення. Відповідальність у цьому разі полягає у відшкодуванні потерпілому заробітку (доходу), втраченого ним внаслідок втрати чи зменшення професійної пра­цездатності, а також у відшкодуванні додаткових витрат, спри­чинених ушкодженням здоров'я (посилене харчування, сана­торно-курортне лікування, придбання ліків, протезування, сто­ронній догляд тощо). Відносини з відшкодування шкоди, що стала наслідком порушення роботодавцем правил охорони праці, не є ні соціально-забезпечувальними, ні трудовими, а належать до цивільно-правових.

З інститутом соціального обслуговування непрацездатних багато спільного має інститут довічного утримання (догля­ду), який регулюється статтями 744—758 Цивільного кодексу України. Різниця між цими двома інститутами полягає в тому, що соціальне обслуговування здійснюється безплатно спеціаль­но створеними для цього соціальними установами, а довічне утримання — на оплатній основі набувачем майна.

Ще однією галуззю права називають соціальне право. Термін соціальне право вживається давно. У нього вкладався і вкла­дається різний зміст: сукупність норм, що регулюють торговий обіг або приватне право; частина публічного права; самостійна галузь права; сукупність галузевих навчальних дисциплін тощо. Найчастіше соціальне право розглядають як сукупність правових норм, які регулюють суспільні відносини в галузі праці, соціального забезпечення, освіти, охорони здоров'я тощо. У цьому розумінні право соціального забезпечення є підгалуззю соціального права.

Серед дослідників суспільних відносин у сфері охорони здо­ров'я немає єдності щодо їх галузевої належності та назви ком­плексу норм, що їх регулюють. Ці норми об'єднують у медичне або лікарське чи охоронно-оздоровче право і відносять до ци­вільного права чи права соціального забезпечення або до само­стійної галузі права.

Під медичним правом слід розуміти сукупність норм права, які регулюють суспільні відносини з надання закладами охо­рони здоров'я фізичним особам медичної допомоги лікарськи­ми засобами і визначають правовий статус медичного праців­ника та пацієнта.

Предметом права соціального забезпечення є надання фізич­ним особам медичних послуг безкоштовно чи на пільгових умо­вах. Відносини з медичного страхування повністю входять до предмета цієї галузі права. Немає підстав для вилучення з пра­ва соціального забезпечення і відносин із забезпечення окре­мих вразливих груп населення лікарськими засобами, протез­но-ортопедичними, засобами коригування, слуховими апара­тами та з приводу проведення медико-соціальної експертизи втрати працездатності.

Право соціального забезпечення пов'язане й з іншими га­лузями права. Співвідношення різних галузей права з правом соціального забезпечення допоможе уточнити їхні об'єкти пра­вового регулювання та місце у правовій системі України.

 

< Попередня   Наступна >