Головне меню

§4. Внутрішнє законодавство

Міжнародне приватне право - Міжнародне приватне право // В.М. Гайворонський
82

§4. Внутрішнє законодавство

На відміну від деяких іноземних держав в Україні не існує єдиного кодифікаційного акту в області міжнародного приватного права, хоча уже розроблено кілька проектів. Його норми “розкидані” по великій кількості законів та підзаконних нормативних актів. Зокрема, окремі норми містяться в Конституції України. Скажімо, в ст.25 зазначено, що Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами, а в ст.26 – що іноземці та особи без громадянства користуються тими самими правами і свободами як і громадяни України.

Інші нормативні акти внутрішнього законодавства, що містять норми міжнародного приватного права, можна поділити на дві основні групи:

І. Нормативні акти, які повністю присвячені регулюванню відносин з “іноземним елементом”, наприклад:

1) Закони України “Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року ; “Про правовий статус іноземців” від 4 лютого 1994 року; “Про біженців” від 21 червня 2001 року; “Про міжнародний комерційний арбітраж” від 24 лютого 1994 року; “Про режим іноземного інвестування” від 19 березня 1996 року; “Про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів” від 29 листопада 2001 року та ін.

2) Підзаконні нормативні акти: Консульський статут України, затверджений Указом Президента України від 2 квітня 1994 року; Правила в’їзду іноземців в Україну, виїзду та транзитного проїзду через її територію, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 1995 року та ін.

ІІ. Нормативні акти, в яких лише окремі розділи або статті призначені для регулювання відносин з “іноземним елементом”, наприклад: Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 7 грудня 2000 року (ст.ст. 22, 24, 25); Закон України “Про громадян

ство України” від 18 січня 2001 року; Кодекс законів про працю України (ст.ст. 8, 9); Сімейний кодекс України. Розділ VІ “Застосування Сімейного кодексу України до іноземців та осіб без громадянства. Застосування законів іноземних держав і міжнародних договорів в Україні”; Кодекс торгового мореплавства України (ст.ст. 5, 6 – застосування іноземного законодавства, ст.ст. 13, 14 – колізійні норми).

 

< Попередня   Наступна >