Головне меню

Державний устрій Скіфії

Історія держави і права України - Історія держави і права України
76

Державний устрій Скіфії

Найважливіші питання життя держави розглядалися на зборах воїнів. Особлива роль при цьому належала скіфським воєначальникам (царям, базилеям, василевсам). Авторитет і вплив цих осіб особливо зріс під час скіфо-персидських воєн кінця IV ст. до н. е. Під їхнім керівництвом відбувалася консо­лідація всіх скіфських племен. Це об'єднання більшість істориків-скіфологів вважає початком становлення держави скіфів. Заслуга в цьому царя Атея, який, усунувши інших вож­дів, узурпував владу, надану йому воїнами союзу племен. Об'єднавши племена й народи від Азовського моря до Дунаю, він перетворив Скіфію на могутнє царство з центром на нижньому Дніпрі, де наприкінці V ст. до н. е. виникло велике укріплене поселення. Археологи виявили його поблизу Нікополя й назвали Кам'янським городищем. У період занепаду скіфської держави її столиця перемістилася на узбережжя Чорного моря (неподалік нинішнього Сімферополя) і дістала назву Неаполь Скіфський.

Як уже зазначалося, царі були вождями-воєначальниками, але вони, крім того, виконували релігійні функції, при здій­сненні яких важливе місце відводилося жерцям-ворожбитам (енареям).

Військо скіфів також використовувалося царями як вико­навчий орган, тому воно формувалося відповідно до адміні­стративно-територіального поділу. Провідну роль у ньому ві­дігравали скіфи-кочовики.

Хоч Геродот у загальних рисах повідомляє про управлін­ські (владні) структури в менших царствах Скіфії та їхній адміністративно-територіальний поділ, цих даних явно недо­статньо для всебічної характеристики державної організації скіфського суспільства та його найвищих керівних ланок.

 

< Попередня  
uku/ictoriua-prava/514-istoriya/11604-2010-12-08-00-03-13.html">Наступна >