Головне меню

§ 4. Кадри органів Служби безпеки України

Судові та правоохоронні органи - Організація судових та правоохоронних органів
106

§ 4. Кадри органів Служби безпеки України

Особливий характер діяльності Служби безпеки України зумовлює необхідність визначення низки істотних вимог професійного та морально­етичного плану щодо осіб, які пра­цюють у цих органах. Склад кадрів Служби безпеки ви­значається ст. 19 Закону України «Про Службу безпеки України»: «Кадри Служби безпеки України складають: співробітники­військовослужбовці, працівники, які уклали тру­довий договір із Службою безпеки України, а також військовослужбовці строкової служби».

До органів Служби безпеки України приймаються громадяни України на конкурсній добровільній і договірній основі, які за діловими, моральними якостями, освітнім рівнем і станом здоров’я здатні ефективно виконувати свої службові обов’язки. Критерії професійної придатності, зокрема юридичної обізнаності, визначаються кваліфікаційно­нормативними документами, що затверджуються Головою Служби безпеки України.

Кадровий склад Служби безпеки можна розділити на дві категорії: (а) військовослужбовці та (б) працівники, які укла­ли трудовий договір зі Службою безпеки України.

Військовослужбовці СБУ можуть бути співробітниками, а також військовослужбовцями строкової служби. Співро­бітники­військовослужбовці виконують свої обов’язки на умовах укладення договору (контракту), а військовослужбовці строкової служби проходять військову службу як призвані на військову службу відповідно до Закону України від 25 березня 1992 р. «Про загальний військовий обов’язок і військову службу».

На співробітників­військовослужбовців і військовослужбовців строкової служби поширюється порядок проходження військової служби у Збройних Силах України.

Військовослужбовці Служби безпеки України приймають військову присягу на вірність народу України, мають

єдину форму одягу, а також їм видається службове посвідчення. Військова форма одягу та відзнаки військовослужбовців встановлюються Президентом України, а правила їх носіння затверджуються Головою Служби безпеки України.

Військовослужбовці СБУ користуються політичними, соціально­економічними та особистими правами і свободами, а також пільгами відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Закону України «Про Службу безпеки України» та інших актів законодавства.

У системі Служби безпеки України завжди приділяється особлива увага питанням підбору, підготовки та виховання кадрів як одного із головних чинників ефективної роботи. Робота з кадрами спрямована на вирішення завдань, які визначаються законодавством в цілому для органів Служби безпеки та окремих її підрозділів.

Ця робота має на меті вирішення взаємопов’язаних завдань — кіль­кісне та якісне забезпечення кадрами Служби безпеки України. Кількісний склад співробітників СБУ визначається Законом України від 20 жовтня 2005 р. «Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України» і ст. 19 Закону України «Про Службу безпеки України».

Якісний склад співробітників вирішується шляхом конкурсного відбору, враховуючи ділові та моральні якості. Підбір співробітників з високими діловими та моральними якостями — це вимоги Закону України «Про Службу безпеки України», відомчих норм, які конкретизують цю роботу. Значна увага в роботі з кадрами приділяється вихованню та підвищенню рівня їх знань, ділової ква­ліфікації. У системі органів СБУ створена система підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів, яка здійснюється у навчальних закладах відповідно до Закону України «Про освіту» й інших актів законодавства.

Законом України «Про Службу безпеки України» перед­бачений соціальний і правовий захист військовослужбовців та працівників Служби безпеки. Так, ним передбачено, що військовослужбовці СБУ при виконанні покладених на них обов’язків є представниками влади, діють від імені держави і перебувають під її захистом. Недоторканність їх особи, честі й гідності охороняється законодавством. Під захистом держави знаходяться особи, які допомагають і сприяють Службі безпеки України, а також пенсіонери Служби безпеки України.

 

< Попередня   Наступна >