Головне меню

§ 2. Основи правового статусу особи

Конституційне право зарубіжних країн - Конституційне право зарубіжних країн
95

§ 2. Основи правового статусу особи

Конституція Бразилії містить певну кількість положень, які стосуються до прав людини і громадянина. Цілком імовірно, що це найбільш деталізоване регулювання прав і свобод різних кате­горій населення (в тому числі трудящих, пенсіонерів, дітей) се­ред всіх конституцій країн світу. До Конституції включені такі права особи, які раніше звичайно не розглядалися на конститу­ційному рівні, наприклад, право на 13-у заробітну плату, право на безкоштовну допомогу дітям до 6-и років, право пенсіонерів на індексацію пенсій у зв’язку з інфляцією тощо.

Конституція 1988 р. приділила правам і свободам надзвичай­ну увагу. Їм присвячений спеціальний другий розділ, який має назву «Основні права і гарантії». Цей розділ включає кілька глав: «Про індивідуальні і колективні права і обов’язки», «Про соціальні права», «Про громадянство», «Про політичні права», «Про по­літичні партії».

Конституція Бразилії не обмежується правами, свободами, гарантіями і обов’язками, які в ній записані. Надзвичайно важли­ва норма міститься в параграфі 2 ст. 5: «Права і гарантії, які містяться в Конституції, не виключають інших прав і гарантій, котрі випливають із устрою і принципів, які вона закріпила, або міжнародних договорів, учасником яких є Федеративна Респуб­ліка Бразилія». В даному положенні містяться два розряди прав і свобод – перший, що охоплює права і свободи, на котрі спираєть­ся сама Конституція і розвивається в звичайному законодавстві і судовій практиці, і другий, котрий має своїм джерелом міжнарод­не право. Іншими словами, визнаються права і свободи, які регу­люються міжнародним правом, акти котрого ратифікувала Бра­зилія.

Конституція закріплює принцип рівноправності індивідів. У ній говориться про традиційні аспекти рівноправності перед за­коном незалежно від статі, раси і націона

льності, а також неза­лежно від професії, освіти й інших характеристик особи. Прин­цип рівноправності в сфері певних особистих прав Конституція поширює й на іноземців. У статтях 5, 12 Конституції говориться, що всі, бразильці й іноземці, рівні перед законом, якщо це сто­сується права на життя, безпеку і власність.

Особливо широко представлені в Конституції норми соціаль­но-економічних прав, котрі також поширюються не тільки на громадян Бразилії. До них відносять право на працю, відпочинок, ос­віту, охорону здоров’я, соціальне забезпечення, соціальний захист. Особливу групу соціальних прав складають права трудящих. Сюди належать право на страйки (робітники самі приймають рішення про час страйку і про свої вимоги), право на створення профспілок, право трудящих на 13-у заробітну плату до Різдва, на участь в управлінні підприємствами і участь у розподілі при­бутків, право на соціальне забезпечення. Окремо говориться про права пенсіонерів: пенсія не повинна бути нижче прожиткового мінімуму, вона повинна підвищуватися з урахуванням інфляції, пенсіонер також повинен отримувати 13-у пенсію наприкінці року. Однак слід мати на увазі, що при реформах (ревізіях) Кон­ституції в 1994–1999 рр. деякі з цих положень, а також деякі по­ложення економічного характеру, були виключені із тексту Ос­новного закону, бо виконати їх було неможливо.

Політичні права, які закріпленні в бразильській Конституції, ма­ють в основному традиційний характер: виборче право, свобода сло­ва, зборів, об’єднань тощо, але деякі з них трактуються значно шир­ше, ніж у попередніх бразильських конституціях. Наприклад, «ство­рення об’єднань і право проводити збори в місцях, відкритих для публіки, тепер не вимагає застосування дозвільного порядку».

До сфери особистих прав і свобод Конституція включає як тра­диційні права, так і деякі з тих, що є новими для конституційного права. До числа традиційних належать: недоторканність особи, житла, таємниця листування, право habeas corpus, та інші проце­суальні права (арешт за судовим рішенням або на місці злочину, право обвинуваченого на захист тощо). Деякі процесуальні права отримали в Конституції деталізацію (наприклад, коли йдеться про затримання людини, необхідна присутність адвоката). До числа нетрадиційних норм права, які, до речі, зустрічаються і в інших нових конституціях, належить і право на інформацію і поширення інформації, процедура habeas data – право бразильських громадян й іноземців, які проживають у країні, отримувати всю інформа­цію про себе, яка знаходиться в державних установах, права спо­живачів, право кожного на збалансовану екологію.

Колективні права також сформульовані в Конституції достат­ньо широко. В ній збережені положення, які раніше були закріп­лені в основних законах Бразилії, мається на увазі право на «на­родну дію»: колективні вимоги трудящих про відміну актів державних органів, які зазіхають на національну мораль, навколишнє середовище, охорону здоров’я. В Конституції також іде мова і про права політичної опозиції (зокрема, вона повинна мати доступ до всіх офіційних документів уряду, а її представник може увійти до деяких дорадчих органів при найвищих посадових особах держа­ви), вводиться поняття колективної безпеки, говориться про пра­во на самовизначення.

 

< Попередня   Наступна >