Головна Науково-практичні коментарі Закони України ПРО РЕКЛАМУ Стаття 5. Реклама імені або найменування та знака для товарів і послуг спонсорів

Стаття 5. Реклама імені або найменування та знака для товарів і послуг спонсорів

Закони України - ПРО РЕКЛАМУ

1. У теле-, радіопередачах, матеріалах в інших засобах масової інформації, видовищних та інших заходах, які створені і проводяться за участю спонсорів, забороняється наводити будь-яку інформацію рекламного характеру про спонсора та/або його товари, крім імені або найменування та знака для товарів і послуг спонсорів.

Частиною 1 статті 5 Закону визначено обмеження щодо рекламування (популяризації) спонсора, або його товарів. Так, у теле-, радіопередачах, матеріалах в інших засобах масової інформації, видовищних та інших заходах, в процесі і з метою створення та/або проведення яких здійснювалось надання певними особами спонсорської підтримки, забороняється наводити будь-яку інформацію рекламного характеру про спонсора та/або його товари, крім імені або найменування та знака для товарів і послуг спонсорів.

Під інформацією рекламного характеру слід розуміти будь-яку інформацію про особу або товар, призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару. Такою інформацією може бути контактна інформація, повідомлення про ті чи інші характеристики особи чи товару, інформація про вартість товару чи місце та умови його реалізації тощо.

Відповідно до положень Цивільного кодексу України (стаття 28), ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

При здійсненні окремих цивільних прав фізична особа відповідно до закону може використовувати псевдонім (вигадане ім'я).

Цивільним кодексом України (стаття 90) визначено, що юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму. Найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності.

Юридична особа, що є підприємницьким товариством, може мати комерційне (фірмове) найменування. Комерційне (фірмове) найменування може бут

и зареєстроване у порядку, встановленому законом.

Як визначено Законом України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” (стаття 1), під знаком для товарів і послуг слід розуміти позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб. Зареєстрований знак - знак, на який видано свідоцтво

2. Не можуть бути спонсорами особи, що виробляють чи розповсюджують товари, реклама яких заборонена законом.

3. Не можуть бути спонсорами особи, що виробляють чи розповсюджують товари, виробництво та/або обіг яких заборонено законом.

Частини 2 і 3 статті 5 Закону містять забороняючи норму, спрямовану на недопущення популяризації в Україні імені, найменування чи знаків для товарів і послуг осіб, які виробляють і розповсюджують в Україні товари, будь-яка реклама яких заборонена Законом, а також осіб, які здійснюють поза межами України виробництво чи розповсюдження товарів, виробництво чи обіг яких заборонено законодавством України, незалежно від того, чи дозволена така діяльність на території держави чи держав, де вона здійснюється. Ці норми не стосуються осіб, рекламування продукції яких мають певні обмеження, але повністю не заборонено.

4. Програма, передача, підготовлена за підтримки спонсора, повинна бути означена за допомогою титрів чи дикторського тексту на початку та/або наприкінці програми, передачі.

Обов’язкове повідомлення про спонсора програми чи передачі, що здійснюється за допомогою титрів чи дикторського тексту на початку та/або наприкінці програми, передачі, спрямоване на уникнення ситуації, коли надання спонсорської підтримки не має наслідком повідомлення про це в межах програми чи передачі.

Дане положення ніяким чином не обмежує авторів програм чи передач у кількості і способах повідомлень про ім’я або найменування та знаки для товарів і послуг спонсора, що наводяться з метою реклами імені, найменування чи знаків для товарів і послуг такого спонсора.

5. Спонсор не має права впливати на зміст та час виходу в ефір програми, передачі або зміст матеріалів друкованого видання, які він спонсорує.

Спонсору надане право добровільно обирати об’єкт спонсорування (див. Коментар до статті 1, визначення терміну “спонсорство”), а також форму і зміст надання спонсорської підтримки. Проте особа, що виступає в ролі спонсора не має права не лише визначати, а й втручатися у творчу діяльність авторів програм, передач чи публікацій, які виходять за його підтримки. Крім того, забороняється вплив спонсора на час виходу в ефір спонсорованої програми чи передачі. Дані обмеження не можуть бути скасовані умовами договору зі спонсором чи будь-якими домовленостями з ним.

6. Спонсорство програм і передач новин забороняється.

Дана заборона, вміщена в положення Закону, спрямована на підтримку незалежності інформаційних програм і передач новин, подання ними об’єктивної і неупередженої інформації про події в світі й Україні. Крім того, різні особи можуть мати різне ставлення до особи чи товару, ім’я, найменування чи знак для товарів і послуг яких рекламується у в програмах і передачах на підставі надання спонсорської допомоги, що заважає об’єктивному сприйняттю інформації програм і передач новин.

< Попередня   Наступна >