Стаття 11. Порівняльна реклама

Закони України - ПРО РЕКЛАМУ

1. Відносини, які виникають у зв'язку з порівняльною рекламою, регулюються законодавством України про захист від недобросовісної конкуренції.

Законом України “Про захист від недобросовісної конкуренції” визначено, що порівняльною є реклама, що містить порівняння з товарами, роботами, послугами чи діяльністю іншого господарюючого суб’єкта (стаття 7).

Дещо відмінне визначення наводиться у статті 1 Закону “Про рекламу”: “порівняльна реклама – реклама, яка містить порівняння з іншими особами та/або товарами іншої особи”. Останнє визначення не містить положення щодо порівняння з діяльністю іншої особи.

Сама по собі порівняльна реклама не забороняється законодавством, проте вона має певні обмеження. Так, частиною 2 статті 7 згаданого Закону “Про захист від недобросовісної конкуренції” визначено, що не визнаються неправомірними порівняння в рекламі, якщо наведені відомості про товари, роботи, послуги підтверджені фактичними даними, є достовірними, об’єктивними, корисними для інформування споживачів.

Таким чином, хоча наведена норма і не містить вимоги щодо зазначення у рекламі фактичних даних, які підтверджують відповідність порівняльної інформації, її достовірність та точність, вміщення таких даних забезпечує відсутність нарікань з боку осіб, порівняння з якими, або з товарами чи діяльністю яких наводиться у рекламі.

Корисність для інформування споживачів є досить суб’єктивним фактором, і повинна визначатись передусім самим рекламодавцем, а у спірних випадках – споживачами, чи органами у сфері захисту прав споживачів.

2. Відповідальність за неправомірне порівняння в рекламі несе рекламодавець.

Оскільки рішення про використання порівняння у рекламі приймається або погоджується рекламодавцем, відповідальність за таке рішення лежить саме на ньому. При цьому, у випадку, коли застосування порівняльної реклами є ініціативою виробника реклами, останній може нести відповідальність на рівні з рекламодавцем.

>3. Рішення щодо визнання порівняння в рекламі неправомірним приймають органи державної влади, визначені у статті 26 цього Закону.

Рішення щодо визнання щодо визнання порівняння в рекламі неправомірним на підставі порушення принципу добросовісної конкуренції у рекламі (відповідно до положень Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”) приймаються органами Антимонопольного комітету України.

< Попередня   Наступна >