Головна Науково-практичні коментарі Закони України ПРО РЕКЛАМУ Стаття 4. Використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав у рекламі (змінена)

Стаття 4. Використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав у рекламі (змінена)

Закони України - ПРО РЕКЛАМУ

Використання у рекламі об’єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюється відповідно до вимог законодавства України про авторське право і суміжні права”

Під терміном “використання реклами” слід розуміти процес застосування тих чи інших корисних властивостей реклами, що може здійснюватись в межах виробництва чи розповсюдження реклами. Стаття 4 визначає, що використання об’єктів авторського та суміжного прав у рекламі здійснюється на підставі законодавства України про авторське право та суміжні права. Таким чином, використовувані в рекламній інформації об’єкти авторського права чи суміжних прав не змінюють свого статусу, а також своєї належності тим чи іншим особам лише на підставі факту їх використання в рекламі.

Основою законодавства України про авторське право і суміжні права є Закон України “Про авторське право і суміжні права”, яким, зокрема, регулюється відносини у сфері створення, реєстрації та відчуження елементів прав на зазначені об’єкти.

Суб'єктами авторського права є автори творів, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права.

Об'єктами авторського права, які, зокрема, можуть використовуватись в процесі виробництва і розповсюдження реклами, є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, а саме:

літературні письмові твори белетристичного, публіцистичного, наукового, технічного або іншого характеру;

виступи, лекції, промови, проповіді та інші усні твори;

бази даних;

музичні твори з текстом і без тексту;

аудіовізуальні твори;

твори образотворчого мистецтва;

фотографічні твори, у тому числі твори, виконані способами, подібними до фотографії;

ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, що стосуються географії, геології, топографії, техніки, архітектури та інших сфер діяльності;

похідні твори;

тексти перекладів для дублювання, озвучення, субтитрування українськ

ою та іншими мовами іноземних аудіовізуальних творів;

інші твори.

Питання співавторства регулюються положеннями зазначеного Закону. Слід підкреслити, що будь-якому відчуженню підлягають виключно особисті майнові права авторів творів. Особисті немайнові права авторів творів не підлягають відчуженню.

Законом “Про авторське право і суміжні права” визначено, що суб'єктами суміжних прав є:

а) виконавці творів, їх спадкоємці та особи, яким на законних підставах передано суміжні майнові права щодо виконань;

б) виробники фонограм, їх спадкоємці (правонаступники) та особи, яким на законних підставах передано суміжні майнові права щодо фонограм;

в) виробники відеограм, їх спадкоємці (правонаступники) та особи, яким на законних підставах передано суміжні майнові права щодо відеограм;

г) організації мовлення та їх правонаступники.

Об'єктами суміжних прав, незалежно від призначення, змісту, оцінки, способу і форми вираження, є: виконання літературних, драматичних, музичних, музично-драматичних, хореографічних, фольклорних та інших творів; фонограми, відеограми; передачі (програми) організацій мовлення.

< Попередня   Наступна >