Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ VI (ст.275-292) Стаття 279. Розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем і шлюбу іноземців між собою в Україні

Стаття 279. Розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем і шлюбу іноземців між собою в Україні

Сімейний кодек - Розділ VI (ст.275-292)
221

Стаття 279. Розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем і шлюбу іноземців між собою в Україні

1. Розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем, а також шлюбу іноземців між собою в Україні здійснюється за за­коном України.

Як вже зазначалось, іноземці мають в Україні такі ж пра­ва та обов'язки у сімейних відносинах, як і громадяни нашої держави (ст. 275 СК). Тому розірвання шлюбу між громадя­нином України та іноземцем і шлюбу іноземців між собою провадиться у тому ж порядку (в суді або органом РАЦСу), на тих же підставах і з тими ж правовими наслідками, що й ро­зірвання шлюбу між громадянами України (див. коментарі до статей 105—115).

При розірванні шлюбу в Україні іноземці не мають права посилатись на закони своєї держави, наприклад, на ті, які за­бороняють розлучення, обмежують його певними умовами або примушують до розлучення за расовими, релігійними чи інши­ми, невластивими нашому законодавству мотивами.

Таким чином, при розгляді в Україні справ про розірвання шлюбу громадян нашої держави з іноземцями, а також шлюбу іноземців між собою і спорів, що виникають у зв'язку з цим, застосовуються норми сімейного і цивільного процесуального законодавства України.

Сімейне законодавство іноземних держав може застосовува­тись у тому разі, якщо воно не суперечить закріпленим у ст. 7 СК основним принципам регулювання сімейних відносин (див. коментар до зазначеної статті).

 

< Попередня   Наступна >