Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ VI (ст.275-292) Стаття 280. Визнання розірвання шлюбу, здійсненого за межами України

Стаття 280. Визнання розірвання шлюбу, здійсненого за межами України

Сімейний кодек - Розділ VI (ст.275-292)
157

Стаття 280. Визнання розірвання шлюбу, здійсненого за ме­жами України

1. Розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем, здійснене за межами України за законом відповідної держави, є дійсним в Україні, якщо в момент розірвання шлюбу хоча б один із подружжя проживав за межами України. 2. Розірвання шлюбу між громадянами України, здійснене за межами України за законом відповідної держави, є дійсним в Ук­раїні, якщо обоє з подружжя в момент розірвання шлюбу прожи­вали за межами України. 3. Розірвання шлюбу між іноземцями, здійснене за межами Ук­раїни за законом відповідної держави, є дійсним в Україні. 4. Громадянин України, який проживає за межами України, має право звернутися з позовом про розірвання шлюбу до суду Ук­раїни, якщо другий з подружжя, незалежно від його громадянства, проживає за межами України.

У ч. 1 статті, яка коментується, міститься правило про те, що якщо на момент розірвання шлюбу компетентним орга­ном іноземної держави хоча б один із подружжя (незалежно від того, хто з них є іноземцем або громадянином України) проживав за межами нашої держави, розірвання шлюбу виз­нається дійсним в Україні навіть у тих випадках, коли проце­дура, підстави та правові наслідки цього акту не збігаються з процедурою, підставами та правовими наслідками розірвання шлюбу, передбаченими сімейним законодавством нашої дер­жави.

Це правило встановлене законом через те, що у тих випад­ках, коли один із подружжя проживає за межами України, ро­зірвання шлюбу в суді або органом РАЦСу, які знаходяться на території нашої держави, може виявитися для подружжя утруд­неним. Тому, незважаючи на те, що у такому разі розірвання шлюбу в принципі можливе й в Україні, якщо подружжю чи одному з них з якихось міркувань зручніше зробити це за міс­цем перебування того з подружжя, хто проживає за кордоном, закон не перешкоджає цьому.

Подружжя

вважається розлученим при поданні документа, що підтверджує наявність рішення суду або іншого компетен­тного органу іноземної держави про розірвання шлюбу. Цей до­кумент має бути легалізований консульською установою Укра­їни (див. коментар до ст. 290).

Частина 2 коментованої статті визнає також дійсним розір­вання шлюбу між громадянами України, здійснене за її межа­ми за законом відповідної держави, якщо обоє з подружжя на цей момент проживали за кордоном. Дане положення пов'яза­не з тим, що у тому разі, коли обоє з подружжя є громадянами України, але проживають за її межами, розірвання шлюбу в су­ді або органом РАЦСу на території нашої держави може бути для них непереборною трудністю.

Частина 3 статті, яка коментується, закріплює положення про те, що у тих випадках, коли обоє з подружжя є іноземця­ми, незалежно від місця їх проживання розірвання шлюбу між ними, здійснене за межами України за законом відповідної дер­жави, визнається дійсним і в нашій державі.

Це пояснюється тим, що закон, надаючи громадянам Укра­їни, які проживають за її межами, право звертатися з вимогою про розірвання шлюбу до державних органів нашої країни, не може позбавити й іноземців права звертатися до суду або ін­шого компетентного органу своєї держави з аналогічною ви­могою.

Водночас, як вже зазначалося (див. коментар до ст. 279), Іноземці, які постійно проживають в Україні, мають право ро­зірвати шлюб у відповідних державних органах України.

У ч. 4 коментованої статті передбачене право громадянина Ук­раїни, який проживає за її межами, звертатися з позовом про ро­зірвання шлюбу до суду нашої держави, якщо другий з подружжя, незалежно від його громадянства, проживає за межами України.

У випадках, передбачених статтями 106 і 107 СК (див. ко­ментарі до цих статей), подружжя, а за певних умов — один з них має право розривати шлюб безпосередньо в органі РАЦСу, без попереднього звернення до суду.

Водночас, уявляється, що громадянин України, який прожи­ває за її межами, у випадках, передбачених статтями 106 і 107 СК, вправі звертатися з заявою про розірвання шлюбу з другим із подружжя, який також проживає за межами нашої держави, незалежно від його громадянства, до консульської установи або дипломатичного представництва України. Адже згідно зі ст. 29 Консульського статуту України консул має право не тільки ре­єструвати шлюб, а й розривати його відповідно до законодав­ства нашої держави.

 

< Попередня   Наступна >