Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ VI (ст.275-292) Стаття 281. Визнання батьківства в Україні. Визнання батьківства, встановленого за межами України

Стаття 281. Визнання батьківства в Україні. Визнання батьківства, встановленого за межами України

Сімейний кодек - Розділ VI (ст.275-292)
217

Стаття 281. Визнання батьківства в Україні. Визнання батьківства, встановленого за межами України

1. Визнання батьківства в Україні незалежно від громадянства батьків і дитини та місця їхнього проживання провадиться за за­коном України. 2. Батьки дитини, які проживають за межами України, можуть подати заяву про визнання батьківства до консульської установи або дипломатичного представництва України.

Частина 1 статті, яка коментується, закріплює положення про те, що при визнанні батьківства в Україні застосовуються правила, встановлені у статтях 122—130 СК (див. коментарі до цих статей), незалежно від громадянства батьків і дитини та місця їх проживання.

Сімейне законодавство України передбачає можливість виз­начення походження дитини від батька як за спільною заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою (див. коментар до ст. 126), так і за заявою чоловіка, який вважає се­бе батьком дитини (див. коментар до ст. 127 СК), з якими заз­начені особи можуть звертатися до органу РАЦСу, а також за рішенням суду (див. коментар до ст. 128 СК).

Водночас якщо обоє з батьків дитини постійно проживають за межами України, то у відповідних випадках вони мають пра­во визначати походження дитини шляхом подання заяви до консульської установи або дипломатичного представництва на­шої держави. Відповідно до ст. 30 Консульського статуту Укра­їни це можливо у тому разі, коли хоча б один із батьків дитини є громадянином України.

 

< Попередня   Наступна >