Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 221. Згода опікуна, піклувальника на усиновлення дитини

Стаття 221. Згода опікуна, піклувальника на усиновлення дитини

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
144

Стаття 221. Згода опікуна, піклувальника на усиновлення дитини

1. На усиновлення дитини, над якою встановлено опіку або піклування, а також на усиновлення дитини, над батьками якої встановлено опіку або піклування, потрібна письмова згода опіку­на або піклувальника, незалежно від згоди батьків. 2. Якщо опікун або піклувальник не дав згоди на усиновлення дитини, така згода може бути дана органом опіки та піклування. 3. Усиновлення може бути проведене без згоди опікуна, піклу­вальника або органу опіки та піклування, якщо суд встановить, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Стаття, що коментується, закріплює правило, згідно з яким на усиновлення дитини, над якою встановлено опіку або піклу­вання, потрібна письмова згода опікуна чи піклувальника, не­ залежно від згоди батьків.

Таке правило встановлене у зв'язку з тим, що опікун мало­літньої та піклувальник неповнолітньої дитини зобов'язаний виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, пси­хічний, духовний розвиток не тільки у тому разі, коли вона поз­бавлена батьківського піклування, а й тоді, коли у неї є повно­літні дієздатні та не позбавлені батьківських прав мати, батько (наприклад, у разі постановлення судом рішення про відібран­ня дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав).

Крім того, відповідно до коментованої статті письмова згода опікуна або піклувальника на усиновлення дитини потрібна й тоді, коли опіку чи піклування встановлено над її батьками.

Відмова опікуна або піклувальника дати згоду на усиновлен­ня дитини, над якою встановлено опіку чи піклування, може враховуватись судом при оцінці здібностей і моральних якостей кандидатів в усиновлювачі. Проте сама така відмова не переш­коджає порушенню справи про усиновлення дитини. Орган опіки та піклування може, керуючись інтересами дитини, не пого

дитись з опікуном або піклувальником і дати згоду на уси­новлення дитини. При цьому він може прийняти рішення про звільнення опікуна чи піклувальника від виконання покладених на нього обов'язків, мотивуючи це тим, що той скористався своїм правом на шкоду інтересам неповнолітньої підопічної ди­тини.

Опікун, піклувальник має право оскаржити таке рішення органу опіки та піклування до суду згідно з правилами глави 31-А ЦПК.

Треба зазначити, що й орган опіки та піклування може не скористатися своїм правом давати згоду на усиновлення дити­ни, над якою встановлено опіку або піклування. За таких умов, керуючись положенням ч. 2 ст. 207 СК про те, що усиновлення дитини має провадитись у її найвищих інтересах для забезпечен­ня стабільних та гармонійних умов її життя, суд, виявивши заз­начену обставину, може постановити рішення про усиновлення дитини, над якою встановлено опіку чи піклування, і без згоди на це опікуна, піклувальника, органу опіки та піклування.

 

< Попередня   Наступна >