Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 222. Згода закладу охорони здоров'я або навчального закладу на усиновлення дитини

Стаття 222. Згода закладу охорони здоров'я або навчального закладу на усиновлення дитини

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
194

Стаття 222. Згода закладу охорони здоров'я або навчально­го закладу на усиновлення дитини

1. На усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров'я або навчальному закладі, потрібна пись­мова згода цього закладу.

Усиновлення може бути проведене без згоди цього закладу, як­що суд встановить, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Відповідно до ст. 245 СК якщо дитина постійно проживає у дитячому закладі або закладі охорони здоров'я, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію од­ного з цих закладів.

На усиновлення дитини, яка перебуває у закладі охорони здоров'я або навчальному закладі і не має батьків, необхідна письмова згода цього закладу, оскільки останній під час здій­снення покладених на нього функцій опікуна чи піклувальника повністю замінює батьків, зокрема й у питаннях, пов'язаних із усиновленням дитини.

Водночас заклад охорони здоров'я або навчальний заклад, в якому перебуває дитина, позбавлена батьківського піклування, може й не дати письмової згоди на її усиновлення. У такому ра­зі, з огляду на вказівки ч. 2 ст. 207 СК про те, що усиновлення дитини повинно провадитись в її найвищих інтересах для забез­печення стабільних та гармонійних умов її життя, суд, виявив­ши зазначену обставину, може постановити рішення про уси­новлення дитини і без згоди закладу охорони здоров'я або нав­чального закладу.

 

< Попередня   Наступна >