Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 230. Право усиновлювача на зміну відомостей про місце народження та дату народження дитини

Стаття 230. Право усиновлювача на зміну відомостей про місце народження та дату народження дитини

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
209

Стаття 230. Право усиновлювача на зміну відомостей про місце народження та дату народження дитини

1. Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити ба­жання змінити відомості про місце народження та дату народжен­ня дитини. 2. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців. 3. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її ін­тересам.

Таємниця усиновлення забезпечується не тільки тим, що ор­ган РАЦСу у Книзі реєстрації народжень записує усиновлювача матір'ю, батьком дитини, а також змінює її прізвище, ім'я та по батькові (див. коментарі до статей 229 і 231), а й тим, що у винят­кових випадках, коли за допомогою інших гарантованих законом заходів неможливо забезпечити таємницю усиновлення, цей ор­ган змінює відомості про місце і дату народження дитини.

Законодавче закріплення зазначеного положення поясню­ється тим, що заходи забезпечення таємниці усиновлення, пе­редбачені статтями 229 і 231 СК, не в усіх випадках достатні для того, щоб зі змісту відповідних документів не можна було б зро­зуміти, що усиновлена дитина не є рідною дитиною усиновлю­вача. Свідченням цього, наприклад, може бути те, що усинов­лена дитина народилася у тій місцевості, де усиновлювач ніко­ли не проживав, або те, що різниця у віці між усиновленою ди­тиною і кимось із рідних дітей усиновлювача є такою, яка не­можлива між його іншими дітьми. У зв'язку з цим закон вста­новлює правило, згідно з яким особа, яка подала заяву про уси­новлення, може звернутися до суду з клопотанням змінити не тільки прізвище, ім'я та по батькові дитини і актовий запис про її батьків, а й відомості про місце і дату народження дитини. Таке клопотання має міститися у заяві про усиновлення, що подається до суду (див. ст. 265-2 ЦПК).

Клопотання особи, яка бажає усиновити дитину, пр

о зміну відомостей про місце і дату її народження вирішується судом одночасно з вирішенням питання про усиновлення дитини.

У разі задоволення клопотання особи, яка бажає усиновити дитину, про зміну відомостей про місце і дату її народження суд зазначає про це у рішенні про усиновлення (ч. З ст. 265-5 ЦПК).

Після набрання зазначеним рішенням чинності воно стає підставою для внесення органом РАЦСу змін до актового запи­су про народження дитини і видачі нового Свідоцтва про на­родження. При цьому Свідоцтво про народження, яке було ви­дане раніше, анулюється (див. коментар до ст. 233).

Водночас дата народження усиновленої дитини може бути змінена судом не більш як на шість місяців. Отже, запис у Кни­зі реєстрації народжень може відображати у межах шестимісяч­ного строку більш ранню або навпаки, більш пізню, ніж нас­правді, дату народження усиновленої дитини.

Водночас суд у рішенні про усиновлення може й відмовити особі, яка виявила бажання усиновити дитину, у задоволенні клопотання про зміну відомостей про місце і дату її народжен­ня, якщо у процесі розгляду заяви про усиновлення встановить, що це не відповідатиме інтересам дитини.

 

< Попередня   Наступна >