Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 231. Зміна прізвища, імені та по батькові особи, яка усиновлена

Стаття 231. Зміна прізвища, імені та по батькові особи, яка усиновлена

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
156

Стаття 231. Зміна прізвища, імені та по батькові особи, яка усиновлена

1. Якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізви­ще та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім'я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, як­що дитина живе в сім'ї усиновлювачів і звикла до нового імені. 2. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. 3. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім'я та по батькові можуть бути змінені у зв'язку з усиновленням за зая­вою усиновлювача та усиновленої особи. 4. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Як вже зазначалося, внаслідок усиновлення дитина стає си­ном або дочкою усиновлювачів і передається в їх сім'ю. Тому цілком зрозумілим є бажання цих осіб, щоб така дитина мала їх прізвище (або одного з них, якщо вони мають різні прізвища), а також по батькові за ім'ям усиновлювача. Така зміна, в прин­ципі, здійснюється і у тих випадках, коли усиновлювачі не за­писані батьками дитини. Однак зміна прізвища і по батькові усиновленої дитини практично неминуча тоді, коли усиновлю­вачі записані її батьками (див. коментар до ст. 229). Адже у про­тивному разі розбіжність між прізвищем і по батькові дитини та прізвищем й ім'ям усиновлювача призведе до розкриття таєм­ниці усиновлення.

Тому у ч. 1 статті, що коментується, закріплене правило, від­повідно до якого якщо усиновлювачами є одночасно жінка і чо­ловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

З метою збереження таємниці усиновлення законом вста­новлене також правило, згідно з яким якщо усиновлювач запи­сується батьком усиновленої ним дитини, відповідно змінюєть­ся по батькові останньої.

style="text-align: justify;">У коментованій статті міститься положення про можливість зміни за заявою усиновлювачів не тільки прізвища й по батько­ві дитини, а й її імені. Ця зміна може бути бажаною для уси­новлювачів насамперед з погляду збереження таємниці усинов­лення. Крім того, для зміни імені дитини можуть бути й інші поважні причини, наприклад, бажання усиновлювачів дати ди­тині ім'я на честь шанованого родича або таке, що є традицій­ним представників тієї національності, до якої належать уси­новлювачі або один з них.

Для зміни імені необхідна згода дитини, виявлена у формі, яка відповідає її віку. Проте якщо дитина проживає в сім'ї уси­новлювачів і звикла до свого імені, її згода на його зміну не потрібна.

Відповідно до ст. 265-2 ЦПК клопотання про зміну прізви­ща, імені та по батькові дитини, яка усиновлюється, має місти­тися у заяві про усиновлення, що подається до суду особами, які бажають усиновити дитину.

Зміна прізвища, імені та по батькові повнолітньої особи у зв'язку з її усиновленням можлива лише у тому разі, якщо з за­явою до суду звертаються як усиновлювач, так і ця особа. Про зміну прізвища, імені та по батькові усиновленої дитини або повнолітньої особи суд зазначає у рішенні про усиновлення.

На підставі рішення суду про усиновлення до актового за­пису про народження дитини чи повнолітньої особи орган РАЦСу вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження.

Свідоцтво про народження, видане раніше, анулюється.

 

< Попередня   Наступна >