Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 233. Внесення змін до актового запису про народження дитини, яка усиновлена

Стаття 233. Внесення змін до актового запису про народження дитини, яка усиновлена

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
180

Стаття 233. Внесення змін до актового запису про народження дитини, яка усиновлена

1. На підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи державний орган реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 225 СК і ч. 5 ст. 265-5 ЦПК усинов­лення вважається здійсненим у день набрання чинності відпо­відним рішенням суду.

При зміні прізвища, імені та по батькові усиновленої дити­ни або повнолітньої особи, а також якщо усиновлювач записа­ний батьком, матір'ю усиновленої особи орган РАЦСу вносить до актового запису про народження останньої чи повнолітньої особи відповідні зміни.

Для внесення таких змін копія рішення суду після набрання ним чинності надсилається органу РАЦСу за місцем постановлення рішення.

Згідно з п. 2.9 Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану рішення суду є підставою для внесення до них змін.

У п. 2.12 цього Положення міститься вказівка на те, що при внесенні відповідно до рішення суду про усиновлення змін до актового запису про народження дитини змінюються відомості про її батьків, саму дитину, про місце і дату її народження, а у разі необхідності — й про дату реєстрації народження (якщо це передбачено рішенням суду). У тому разі, якщо мати перебуває у шлюбі з особою, яка усиновила дитину, і взяла прізвище усиновлювача, в актовому записі про народження дитини виправ­ляється прізвище матері.

Треба звернути увагу на те, що Пленум Верховного Суду Ук­раїни в п. 29 своєї постанови "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю Укр

аїни" звертає увагу судів на ту обставину, що зміни вносяться не до Свідоцтва про на­родження, а до актового запису про народження усиновленої ди­тини. Після цього з урахуванням зазначених змін орган РАЦСу видає нове Свідоцтво про народження. Видане раніше Свідоц­тво анулюється.

 

< Попередня   Наступна >