Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 235. Нагляд за дотриманням прав дитини, яка усиновлена

Стаття 235. Нагляд за дотриманням прав дитини, яка усиновлена

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
143

Стаття 235. Нагляд за дотриманням прав дитини, яка уси­новлена

1. Орган опіки та піклування здійснює нагляд за дотриманням прав дітей, які усиновлені і проживають в Україні. 2. Нагляд за дотриманням прав дитини, яка усиновлена, здій­снюється до досягнення нею повноліття. Закріплене у ч. 1 статті, що коментується, правило відпові­дає ч. 13 ст. 24 Закону України "Про охорону дитинства".

Вказівка на те, що обов'язки, пов'язані зі здійсненням наг­ляду за дотриманням прав дітей, які усиновлені і проживають в Україні, покладається на органи опіки та піклування, поясню­ється насамперед тим, що вони здійснюють ведення справ з усиновлення (п. 14 Порядку передачі дітей на усиновлення).

Нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених ді­тей у сім'ях усиновлювачів органи опіки та піклування зо­бов'язані здійснювати до досягнення ними 18 років відповідно до чинного законодавства про захист прав дітей та охорону сім'ї, забезпечуючи таємницю усиновлення.

 

< Попередня   Наступна >