Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 251. Звільнення опікуна та піклувальника дитини від їх обов'язків

Стаття 251. Звільнення опікуна та піклувальника дитини від їх обов'язків

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
162

Стаття 251. Звільнення опікуна та піклувальника дитини від їх обов'язків

1. Особа може бути звільнена від обов'язків опікуна або піклу­вальника дитини у випадках, передбачених Цивільним кодексом України, а також тоді, коли між опікуном, піклувальником та ди­тиною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню ними опіки, піклування.

Правила коментованої статті певною мірою є відсильними, оскільки передбачають, що особа може бути звільнена від обов'язків опікуна або піклувальника у випадках, передбачених ЦК, тобто вони якоюсь мірою повторюють правила ст. 250 ЦК (див. коментар до неї). Крім того, відповідно до статті, що ко­ментується, особа може бути звільнена від обов'язків опікуна чи піклувальника також тоді, коли між опікуном, піклувальником та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню опіки або піклування.

Під опікою і піклуванням, як наголошувалось вище, треба розуміти систему способів, спрямованих на забезпечення діяль­ності органів опіки та піклування і опікунів та піклувальників, пов'язаної з вихованням малолітніх і неповнолітніх дітей, а та­кож із захистом прав і законних інтересів недієздатних і обме­жених у дієздатності осіб (див. коментар до ст. 243). Опікун, піклувальник зобов'язаний виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпе­чити здобуття нею повної загальної середньої освіти (див. ко­ментар до ст. 249). У зв'язку з цим, як вже зазначалося, опіку­нами і піклувальниками призначаються переважно особи, які перебувають у сімейних, родинних стосунках з підопічним. При цьому враховуються стосунки між опікуном, піклувальником і підопічним, можливість цих осіб виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника (див. коментар до ст. 244). Тому якщо між опікуном чи піклувальником і дитиною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню опіки, піклування, особа може бу­ти звільнена від виконання

цих обов'язків.

Правила коментованої статті, як вже зазначалося, певною мірою повторюють правила ст. 250 ЦК. Так, вони передбача­ють, що особа може бути звільнена від обов'язків опікуна або піклувальника у випадках, передбачених ЦК. А ч. 1 ст. 75 ЦК встановлює, що орган опіки та піклування звільняє особу від повноважень опікуна чи піклувальника за її заявою. Опікуни та піклувальники, як наголошувалось вище, призначаються лише за їх згодою. Тому продовження опіки або піклування всупереч волі опікуна, піклувальника недоцільне. Ч. 2 ст. 75 ЦК перед­бачає, що орган опіки та піклування може звільнити піклуваль­ника від його повноважень за заявою особи, над якою встанов­лене піклування. Рішення органу опіки та піклування про від­мову у задоволенні цієї заяви відповідно до статей 55 і 124 Кон­ституції може бути оскаржене безпосередньо до суду. Однак це положення не виключає можливості оскарження такого рішен­ня заінтересованими особами до вищестоящого органу або без­посередньо до суду. Згідно з ч. 2 ст. 79 ЦК, ст. 248-4 ЦПК і пунктами 1, 4 і 8 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику розгляду судами справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних, посадових і службових осіб у сфері управлінської діяльності, які порушують права та свободи громадян" громадянин, який вважає, що його права та свободи порушені рішенням органів опіки та піклування, може зверну­тися зі скаргою безпосередньо до суду або оскаржити таке рі­шення до обласної, Київської або Севастопольської міської державної адміністрації та до виконкомів вищестоящих рад, а у разі відмови — до суду.

Частина 3 ст. 75 ЦК передбачає, що суд за заявою органів опіки та піклування може звільнити особу від повноважень опікуна чи піклувальника у разі невиконання нею своїх обов'язків, а також у разі поміщення підопічного до навчаль­ного закладу, закладу охорони здоров'я або закладу соціально­го захисту.

 

< Попередня   Наступна >