Стаття 252. Договір про патронат

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
82

Глава 20 Патронат над дітьми

Стаття 252. Договір про патронат

1. За договором про патронат орган опіки та піклування пере­дає дитину, яка є сиротою або з інших причин позбавлена батьків­ського піклування, на виховання у сім'ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення дитиною повноліття, за плату.

Патронат є однією з форм влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування, у чужу сім'ю на виховання. Відповід­но до статті, що коментується, за договором про патронат ор­ган опіки та піклування передає дитину, яка є сиротою або з ін­ших причин позбавлена батьківського піклування, на вихован­ня у сім'ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнен­ня нею повноліття.

Передання дітей на патронування здійснюється за догово­ром про патронат, що укладається між органом опіки та піклу­вання і особою, яка виявила бажання взяти дитину на вихован­ня (патронатним вихователем). Цей договір, як зазначає В.^Ря-сенцев, за своєю природою не є цивільно-правовим'. Його предмет становить належне виховання дітей. А відносини, спрямовані на забезпечення сімейного виховання дітей — це предмет сімейного права (див. коментар до ст. 2). Тому зазна­чений договір є сімейно-правовим.

 

< Попередня   Наступна >