Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ IV (ст.207-256) Стаття 253. Згода дитини на проживання у сім'ї патронатного вихователя

Стаття 253. Згода дитини на проживання у сім'ї патронатного вихователя

Сімейний кодек - Розділ IV (ст.207-256)
160

Стаття 253. Згода дитини на проживання у сім'ї патронат­ного вихователя

1. На передачу дитини у сім'ю патронатного вихователя потріб­на згода дитини, якщо вона досягла такого віку, що може її вис­ловити.

Сторонами договору про патронат, як вже зазначалося, є ор­ган опіки та піклування і патронатний вихователь. Водночас згідно зі статтею, що коментується, на передання дитини у сім'ю патронатного вихователя потрібна згода дитини, якщо во­на досягла такого віку, що може її висловити. Це положення відповідає ч. 1 ст. 171 СК, відповідно до якої дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім'ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а та­кож питань сім'ї (див. коментар до зазначеної статті).

Патронатний вихователь, як зазначають деякі автори, є опі­куном або піклувальником1. Тому доцільно було б передбачити, що патронатними вихователями не можуть бути особи, які злов­живають спиртними напоями, наркотичними засобами, особи, позбавлені батьківських прав, а також особи, інтереси яких су­перечать інтересам дитини, тобто особи, які не можуть бути опі­кунами чи піклувальниками (див. коментар до ст. 244). Варто було б також, як це передбачено ст. 153 СК РФ, встановити, що патронатними вихователями не можуть бути особи, звільнені від повноважень опікуна, піклувальника за неналежне виконання покладених на них обов'язків; колишні усиновлювачі, якщо уси­новлення скасоване з їх вини; особи, які за станом здоров'я не можуть виконувати обов'язки, пов'язані з вихованням дітей.

Оскільки основним завданням патронатного вихователя є забезпечення належного виховання дитини, яка передається в його сім'ю, треба було б передбачити, що перед укладенням до­говору про патронат орган опіки та піклування має обстежува­ти умови життя майбутнього патронатного вихователя й одер­жувати від лікувального закладу довідку

про відсутність у чле­нів його сім'ї захворювань, що можуть перешкоджати передан-ню дитини, яка має потребу у патронатному вихованні, у нову сім'ю, тобто йдеться про застосування положень п. 3.3 Правил про опіку та піклування.

 

< Попередня   Наступна >