Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 122. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою

Стаття 122. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
205

Стаття 122. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою

1. Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини. 2. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після при­пинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від по­дружжя, крім випадку, передбаченого статтею 124 цього Кодексу. 3. Дружина і чоловік мають право подати до державного орга­ну реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка батьком дитини. У цьому разі походження дитини визначається відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до коментованої статті походження дитини від батьків, які перебувають у шлюбі між собою, засвідчується за­писом про шлюб батьків (Свідоцтвом про шлюб) та документа­ми закладу охорони здоров'я про народження дружиною дити­ни. Закон надає запису про шлюб значення достатнього і без­заперечного доказу походження дитини від зазначених у Свідоцтві батьків. Для запису жінки, яка народила дитину, матір'ю не має значення, народилася дитина у зареєстрованому шлюбі або тоді, коли її батьки не перебували у ньому.

Батьком дитини записується громадянин, зазначений у Свідоцтві про шлюб як чоловік її матері. У цьому разі закон встановлює презумпцію батьківства, тобто передбачає, що чоловік матері дитини є її батьком. Тому при народженні дитини у зареєстрованому шлюбі не потрібна згода чоловіка матері ди­тини на запис її батьком. СК закріплює низку нових положень,

пов'язаних зі встановленням походження дитини у разі розірвання шлюбу, визнання його недійсним та укладення матір'ю дитини повторного шлюбу.

Згідно з ч. 2 статті, що коментується, дитина, яка народж

е­на до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або виз­нання його недійсним, походить від подружжя, крім випадку, передбаченого ст. 124 СК.

При народженні дитини у зареєстрованому шлюбі дружина і чоловік мають право подати до органу РАЦСу спільну заяву про невизнання чоловіка батьком дитини. У такому разі походжен­ня дитини визначається так само, як й при народженні дитини матір'ю, яка не перебуває у шлюбі, якщо немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду (ч. З коментованої статті, ч. 1 ст. 135 СК).

 

< Попередня   Наступна >