Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 123. Визначення походження дитини від батька, матері при штучному заплідненні та імплантації зародка

Стаття 123. Визначення походження дитини від батька, матері при штучному заплідненні та імплантації зародка

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
230

Стаття 123. Визначення походження дитини від батька, ма­тері при штучному заплідненні та імплантації зародка

1. У разі штучного запліднення дружини, проведеного за пись­мовою згодою її чоловіка, він записується батьком дитини, яка на­роджена його дружиною. 2. У разі імплантації в організм іншої жінки зародка, зачатого подружжям, батьками дитини є подружжя. 3. Якщо зародок, зачатий чоловіком, який перебуває у шлюбі, та іншою жінкою, імплантовано в організм його дружини, дитина вважається такою, що походить від подружжя.

Стаття, що коментується, закріплює випадки визнання по­ходження дитини від батька, матері при штучному заплідненні та імплантації зародка. Відповідно до її положень у разі штуч­ного запліднення дружини, проведеного за письмовою згодою її чоловіка, він записується батьком дитини, яка народжена йо­го дружиною. У разі імплантації в організм іншої жінки зарод­ка, зачатого подружжям, батьками дитини є подружжя. Якщо зародок, зачатий чоловіком, який перебуває у шлюбі, та іншою жінкою, імплантовано в організм його дружини, дитина вва­жається такою, що походить від подружжя.

Жінка, в організм якої імплантовано зародок, у разі народ­ження дитини є її сурогатною матір'ю. З цією жінкою обидва або один з подружжя, від яких генетичне походить зародок, ук­ладають угоду на штучне виношування зародка, який пересад­жується в її організм. Сурогатна мати є генетично чужою ди­тині, яка виношується нею.

У разі народження дитини сурогатною матір'ю, яка дала зго­ду на виношування зародка, не потрібна її повторна згода на за­пис подружжя, від якого походить дитина, як її батьків (ч. 4 ст. 51 СК РФ передбачає необхідність повторної згоди сурогатної матері). Уявляється, що правило коментованої статті є більш правильним. Адже сурогатна матір дає згоду на запис подружжя, від якого походить дитина, як її батьків під час укладення з нею

договору на виношування зародка, що імплантується в її ор­ганізм. Очевидно, у СК треба закріпити положення про те, що сурогатною матір'ю має укладатися письмовий договір, який підлягає нотаріальному посвідченню для уникнення спорів.

 

< Попередня   Наступна >