Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 121. Загальні підстави виникнення прав та обов'язків матері, батька і дитини

Стаття 121. Загальні підстави виникнення прав та обов'язків матері, батька і дитини

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
48

Розділ III

ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ МАТЕРІ, БАТЬКА І ДИТИНИ

Глава 12

Визначення походження дитини

Стаття 121. Загальні підстави виникнення прав та обов'язків матері, батька і дитини

1. Права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому державним органом реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому стат­тями 122 та 125 цього Кодексу.

Підставою виникнення правовідносин між батьками та дітьми є походження останніх від даних батьків, засвідчене у встановле­ному законом порядку. Як випливає з тексту статті, що комен­тується, для виникнення взаємних прав та обов'язків батьків і дітей необхідно, щоб зазначене походження було засвідчене у встановленому законом порядку, тобто органом РАЦСу.

Таке ж положення передбачене ст. 51 КпШС. Як зазначає В. Рясенцев, походження дитини від певних батьків стає юри­дичним фактом лише за умови його засвідчення компетентним органом — ЗАГСом (тепер РАЦСом). Аналогічну думку вис­ловлює С. Муратова.

Для встановлення походження дитини від матері (материн­ства) передбачений єдиний реєстраційний порядок. Походжен­ня дитини від даної матері, як й від батька, засвідчується свідоцтвом про її народження. Цей документ видається на під­ставі заяви матері, поданої до органу РАЦСу. До заяви мати по­винна додати документи, що підтверджують народження нею дитини. Одним з таких документів є довідка медичного закладу про народження дитини даною жінкою. Має також подаватись документ, що підтверджує особу матері.

Відмова органу РАЦСу зареєструвати походження дитини від даної матері може бути оскаржена у судовому порядку (ст. 9 Закону України "Про органи реєстрації ак

тів громадянського стану"). Рішення суду про поновлення актового запису про на­родження дитини від певних батьків (одного з батьків) не­обхідне також у тому разі, коли Свідоцтво про народження ди­тини втрачене і відновити його неможливо (ч. 4 ст. 273 ЦПК; п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 бе­резня 1995 р. № 5 "Про судову практику в справах про встанов­лення фактів, що мають юридичне значення"). На підставі рішення суду видається нове Свідоцтво про народження дити­ни. Викладений порядок встановлення походження дитини від даної матері застосовується незалежно від того, народила мати дитину у шлюбі чи поза шлюбом.

 

Наступна >