Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 124. Визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір'ю

Стаття 124. Визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір'ю

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
211

Стаття 124. Визначення походження дитини від батька у разі реєстрації повторного шлюбу з її матір'ю

1. Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, вва­жається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі. Батьківство попереднього чоловіка може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком у повторному шлюбі або за рішенням суду.

Стаття, що коментується, закріплює низку нових положень про встановлення батьківства у разі розірвання шлюбу, визнан­ня його недійсним і при укладенні матір'ю дитини повторного шлюбу з іншим чоловіком. Згідно з коментованою статтею як­що дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припи­нення шлюбу або визнання його недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, вва­жається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі. Це положення може бути спростоване у судовому по­рядку. Батьківство попереднього чоловіка матері дитини може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком ма­тері дитини у повторному шлюбі або за рішенням суду (другий абзац ч. 1 статті, що коментується). Уявляється, що для вста­новлення батьківства попереднього чоловіка матері дитини крім його спільної заяви з її чоловіком у повторному шлюбі не­обхідна згода матері дитини.

Як випливає зі змісту коментованої статті, така заява має по­даватись до органу РАЦСу. Останній на підставі заяви повинен видати нове Свідоцтво про народження дитини, в якому її бать­ком має бути визнаний попередній чоловік матері дитини. За відсутності заяви попередній чоловік матері дитини може пред'явити позов про визнання його батьком дитини відповідно до ст. 129 СК.

 

< Попередня

  Наступна >