Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
187

Стаття 125. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

1. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі до­кумента закладу охорони здоров'я про народження нею дитини. 2. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: 1) за заявою матері та батька дитини; 2) за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини; 3) за рішенням суду.

Закон (статті 53, 55 КпШС; статті 125-128, 130 СК) регулює підстави та порядок визначення походження дитини від батьків, які не перебувають у шлюбі між собою.

Як вже зазначалося, для встановлення материнства не має значення те, у якому шлюбі народилася дитина — зареєстрова­ному чи незареєстрованому.

Частина 1 статті, що коментується, встановлює, що якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, по­ходження дитини від матері визначається на підставі докумен­та закладу охорони здоров'я про народження нею дитини. Для встановлення ж батьківства істотне значення має та обставина, перебували батьки дитини у зареєстрованому шлюбі чи ні.

Існує два порядки встановлення батьківства у разі народ­ження дитини у незареєстрованому шлюбі — реєстраційний (добровільний) та судовий.

Згідно з ч. 2 коментованої статті походження дитини від батька у випадках, коли її мати та батько не перебувають у шлюбі між собою, визначається за заявою матері та батька ди­тини (таку заяву треба подавати до органу РАЦСу); за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини (див. коментар до ст. 127); за рішенням суду (див. коментар до ст. 128).

 

< Попередня  

Наступна >