Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 138. Право матері дитини на оспорювання батьківства свого чоловіка

Стаття 138. Право матері дитини на оспорювання батьківства свого чоловіка

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
167

Стаття 138. Право матері дитини на оспорювання батьків­ства свого чоловіка

1. Жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка. 2. Вимога матері про виключення запису про ЇЇ чоловіка як батька дитини з актового запису про народження дитини може бу­ти задоволена лише у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство. 3. До вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини.

Відповідно до ч. 1 коментованої статті жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чо­ловіка. У такому разі, як й при пред'явленні вимоги про оспорювання батьківства особою, записаною батьком дитини, наяв­ний негативний позов про визнання.

Частина 2 статті, яка коментується, передбачає, що вимога ма­тері про виключення запису про її чоловіка як батька дитини з ак­тового запису про народження дитини може бути задоволена ли­ше у разі подання іншою особою заяви про своє батьківство. Уявляється, що закріплення у зазначеній частині коментованої статті цього обмеження не відповідає загальному положенню СК, згідно з яким підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що свідчать про походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до норм ЦПК. Тому якщо мати дитини зможе надати докази, які дадуть суду підставу дійти висновку, що її чоловік не є батьком дитини, зазначений позов має бути задоволений незалеж­но від подання іншою особою заяви про своє батьківство.

До вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини.

 

< По

передня   Наступна >