Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 137. Оспорювання батьківства після смерті особи, яка записана батьком дитини

Стаття 137. Оспорювання батьківства після смерті особи, яка записана батьком дитини

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
183

Стаття 137. Оспорювання батьківства після смерті особи, яка записана батьком дитини

1. Якщо той, хто записаний батьком дитини, помер до народ­ження дитини, оспорити його батьківство мають право його спад­коємці, за умови подання ним за життя до нотаріуса заяви про не­визнання свого батьківства. 2. Якщо той, хто записаний батьком дитини, помер після пред'явлення ним позову про виключення свого імені як батька з актового запису про народження дитини, позовну заяву можуть підтримати в суді його спадкоємці. 3. Якщо через поважні причини особа не знала про те, що за­писана батьком дитини, і померла, оспорити батьківство можуть її спадкоємці: дружина, батьки та діти. 4. До вимоги про виключення запису про особу як батька ди­тини з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Коментована стаття передбачає можливість оспорювання батьківства після смерті особи, записаної як батько дитини. Згідно з нею якщо особа, яка записана батьком дитини, померла до на­родження останньої, оспорити її батьківство мають право спад­коємці цієї особи, за умови подання нею за життя до нотаріуса за­яви про невизнання свого батьківства. Якщо ця особа померла після пред'явлення нею позову про оспорювання батьківства, по­зовну заяву можуть підтримати в суді її спадкоємці. Коли ж через поважні причини особа не знала про те, що вона записана бать­ком дитини, і померла, оспорити батьківство можуть її спад­коємці — дружина, батьки та діти. Отже, стаття, що коментується, допускає процесуальну правонаступність (ст. 106 ЦПК).

До вимоги про виключення запису про особу як батька ди­тини з актового запису про її народження позовна давність не застосовується (ч. 4 коментованої статті).

 

< Попередня  
="/komentar/simein/429-rozdil3/6006---138--------.html">Наступна >