Стаття 145. Визначення прізвища дитини

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
100

Стаття 145. Визначення прізвища дитини

1. Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини виз­начається за їхньою згодою. 2. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ. 3. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішувати­ся органом опіки та піклування або судом.

Конвенція про права дитини (ст. 7) визнає за дитиною з мо­менту її народження право на ім'я (ст. 7). З іменем пов'язується сукупність уявлень про зовнішні та внутрішні якості його носія. Зростання самосвідомості особи приводить до збільшення цінності її імені як такого. Чим багатший внутрішній світ осо­би, тим більше дорожить вона своїм ім'ям і тим небажанішою для неї є будь-яка дискримінація.

Під іменем у широкому розумінні цього слова розуміється власне Ім'я громадянина, його по батькові та прізвище.

Коментована стаття встановлює порядок визначення прізви­ща дитини, яка народилася. Так, якщо батьки мають спільне прізвище, воно присвоюється й дитині. Така ситуація є найпо­ширенішою і особливих проблем не викликає.

При наявності у батьків різних прізвищ за їх письмовою зго­дою дитині присвоюється прізвище батька чи матері або подвійне прізвище, утворюване шляхом з'єднання прізвищ батьків. Про це робиться запис у графі "Для відміток", який засвідчується підписом обох батьків.

У заяві про присвоєння дитині подвійного прізвища батьки мають зазначати, з якого прізвища — батька чи матері — по­винне починатися прізвище дитини.

За відсутності згоди між батьками дитині присвоюється прізвище на підставі рішення органу опіки та піклування. У разі виникнення спору між батьками щодо прізвища, яке но­ситиме їх дитина, вони можуть

звернутися для його вирішення до суду.

 

< Попередня   Наступна >