Стаття 148 Зміна прізвища дитини її батьками

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
113

Стаття 148 Зміна прізвища дитини її батьками

1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років. 2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою. 3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини мо­же бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років. 4. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища ди­тини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інте­ресам дитини.

Право на зміну прізвища дитини, як й право на його при­своєння, належить до особистих немайнових прав батьків. Ко­ментована стаття встановлює підстави та загальний порядок зміни прізвища дитини її батьками. Детальніше зміна прізвища, по батькові дитини та інших актових записів цивільного стану регулюється Положенням про порядок зміни, доповнення, по­новлення та анулювання актових записів цивільного стану, яке набирає чинності одночасно з цим Кодексом.

Згідно з зазначеним Положенням зміна прізвища непо­внолітньої дитини провадиться шляхом внесення зміни до ак­тового запису про її народження. За загальним правилом вне­сення змін і доповнень до актових записів цивільного стану, складених в органах РАЦСу, у випадках, передбачених чинним законодавством, за наявності достатніх підстав і за відсутності спору між заінтересованими особами, провадиться відділами РАЦСу районних, районних у містах, міських (міст обласного значення) управлінь юстиції.

Заява про зміну прізвища дитини подається до відділу РАЦСу за місцем проживання заявника. Вона має бути заповнена розбірливо, у ній мають міститись вичерпні відповіді на всі пи

­тання.

Відділ РАЦСу не має права відмовити громадянину у прий­нятті та розгляді заяви про внесення змін до актового запису.

Разом із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану (у тому числі про зміну прізвища), заявник подає: паспорт або паспортний документ; свідоцтва про реєстрацію акта цивільного стану, в яких містяться відомості, що підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду за­яви і вирішення питання по суті.

Якщо актовий запис про народження дитини, до якого тре­ба внести зміни, знаходиться в іншому відділі РАЦСу, відділ, який прийняв заяву, має затребувати його копію.

Заяви батьків (законних представників) дитини про зміну прізвища або імені останньої в актовому записі про її народ­ження через те, що при реєстрації народження дитині було при­своєне прізвище або ім'я без урахування побажань обох або од­ного з батьків, приймаються відділами РАЦСу протягом одно­го року від дня її народження, а заяви про виправлення імені дитини у зв'язку з тим, що вона фактично носить ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, — до досягнення дитиною 16-річного віку.

Заява про зміну прізвища розглядається органом РАЦСу у тримісячний термін від дня її надходження. За наявності по­важних причин цей термін може бути подовжено з письмового дозволу керівника відділу РАЦСу Головного управління юстиції Мін'юсту України в Автономній Республіці Крим, обласного, Київського, Севастопольського міського управління юстиції (за місцем подання заяви), але не більш як на три місяці.

Підставами для зміни прізвища неповнолітньої дитини є зміна прізвища її батьками або одним з них, а також при­своєння дитині при народженні прізвища без урахування поба­жань цих осіб.

Зміна прізвища обома батьками е достатньою підставою для зміни прізвища дитини, яка не досягла семи років.

Після досягнення семирічного віку дитина, як правило, уперше усвідомлено починає реалізовувати своє право на ім'я, виступаючи від свого імені у суспільних відносинах (зокрема у школі, під час участі у спортивних або музичних змаганнях то­що). Тому законодавець надає їй право вирішувати питання про зміну її прізвища (як у разі зміни прізвища обома батьками, так і тоді, коли прізвище змінює один з них).

Частини 2 і 3 статті, що коментується, передбачають, що зміна прізвища дитини, яка досягла семирічного віку, можлива лише за її згодою. Проте у коментованій статті не зазначається, в якій формі має діставати вияв ця згода (в усній чи письмовій). Оскільки дитина у цьому віці, як правило, вже має початкові навички письма, уявляється, що її згода на зміну прізвища має бути підписана нею. Адже усна форма зазначеного волевияв­лення дитини може призвести у майбутньому до оспорювання зміни її прізвища на тій підставі, що згоди дитини не було.

Частина 4 статті, що коментується, встановлює порядок вирішення спору між батьками щодо зміни прізвища їх дитини. Як і більшість сімейних спорів, за бажанням батьків спір щодо зміни прізвища дитини може бути переданий на розгляд орга­ну опіки та піклування. А відповідно до Конституції батьки ма­ють право передати такий спір на розгляд суду.

Розглядаючи спір, орган опіки та піклування або суд беруть до уваги міру участі батьків у вихованні дитини та виконання кож­ним із них своїх батьківських обов'язків, а також інші обставини, що свідчать про відповідність зміни прізвища дитини її інтересам.

 

< Попередня   Наступна >