Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 153. Права батьків та дитини на спілкування

Стаття 153. Права батьків та дитини на спілкування

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
121

Стаття 153. Права батьків та дитини на спілкування

1. Мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування, зокрема якщо хтось із них перебуває у надзвичайній ситуації (лікарні, місці затримання та позбавлення волі тощо).

Батьки й дитина мають право на спілкування. Як привило, воно є складовою частиною виховання дитини. Адже важко уя­вити ситуації, в яких батьки могли б виховувати своїх дітей, не спілкуючись з ними.

Дитина має право спілкуватися з обома батьками, зокрема й тоді, коли вони припинили подружні відносини і проживають окремо.

Право на спілкування у батьків і дитини існує завжди, неза­лежно від ситуації, в якій вони знаходяться. Так, якщо дитина чи хтось із батьків (обоє батьків) знаходяться у надзвичайній ситуації, це не означає, що припиняється їх право на спілку­вання. Як правило, саме у таких ситуаціях особи найбільше по­требують підтримки рідних і близьких. Тому відмовити дитині у контакті з батьками можна лише за наявності серйозних підстав, наприклад, якщо допуск батьків у реанімаційну палату може становити небезпеку для дитини або якщо побачення батьків і дитини може істотно вплинути на хід слідства тощо. Однак у будь-якому випадку така відмова може бути оскаржена до суду як така, що порушує право на спілкування дитини і батьків.

 

< Попередня   Наступна >