Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав

Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
123

Стаття 164. Підстави позбавлення батьківських прав

1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закла­ду охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню ди­тини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушу­ють її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини. 2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття. 3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав що­до усіх своїх дітей або когось із них. 4. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки злочину, він порушує кримінальну справу.

Можливість позбавлення матері, батька дитини батьківських прав передбачена ст. 70 КпШС і статтею, що коментується. Батьки у разі неналежного здійснення своїх прав та обов'язків щодо виховання дитини несуть різні види відповідальності (сімейно-правову, цивільну — за шкоду, заподіяну дитиною, кримінальну та адміністративну). Надзвичайним заходом сімей­но-правової відповідальності є позбавлення батьківських прав. У літературі прийнято розрізняти заходи відповідальності та за­ходи захисту. Заходи захисту спрямовані на захист прав по­терпілого (наприклад, стягнення аліментів), а заходи відповідальності, крім того, передбачають вжиття до правопо­рушника додаткових заходів впливу у вигляді позбавлення прав, обмеження строку їх дії, зменшення обсягу прав і зростання обсягу обов'язків. Заходом відповідальності є також виникнення обов'язку по відшкодуванню моральної шкоди.

xt-align: justify;">Заходи сімейно-правової відповідальності можуть вживатися лише до членів конкретної сім'ї. Треті особи у разі порушення ними сімейних прав учасників сімейних правовідносин несуть перед ними не сімейно-правову, а цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність. Право на захист мають або його суб'єктами є учасники сімейних правовідносин.

Позбавлення батьківських прав є одним із заходів сімейно-правової відповідальності, яка настає при винній поведінці батьків (одного з батьків) на підставах і у порядку, передбаче­них законом. Воно не тільки спрямоване на захист прав та інте­ресів дитини, а й породжує настання невигідних для батьків (одного з батьків), позбавлених батьківських прав, наслідків. Позбавлення батьківських прав можливе лише щодо дітей, які не досягай 18 років або не набули достроково дієздатності у зв'язку з укладенням шлюбу. Однак при цьому батьки позбав­ляються батьківських прав і на майбутнє, тобто й після досяг­нення дітьми, щодо яких вони позбавлені цих прав, повноліття.

Частина 1 коментованої статті встановлює вичерпний пе­релік підстав позбавлення батьків батьківських прав. Згідно з нею мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого за­кладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шес­ти місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, приму­шують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Пленум Верховного Суду України у п. 25 своєї постанови "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України" роз'яснив, що ухилення батьків від виконання своїх обов'язків дістає вияв у тому, що вони не турбуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання та підготов­ку до самостійного життя. Під зловживанням батьківськими правами треба розуміти використання їх на шкоду інтересам дитини, наприклад, схиляння її до жебрацтва, створення пере­шкод у навчанні, передбаченому рішенням суду спілкуванні з дитиною. Жорстоке поводження з дитиною може діставати ви­яв у фізичному або психічному насильстві, застосуванні неприпустимих методів виховання, приниженні людської гідності ди­тини тощо. Захворювання батьків на хронічний алкоголізм та наркоманію мають бути підтверджені відповідним медичним висновком. Ці захворювання можуть бути підставою для поз­бавлення матері або батька батьківських прав незалежно від то­го, визнані хворі обмежено дієздатними чи ні.

В абзаці першому п. 25 зазначеної постанови Пленуму Вер­ховного Суду України підкреслено, що позбавлення батьків­ських прав є надзвичайним заходом впливу на осіб, які пору­шують батьківські обов'язки. Тому питання про його застосу­вання може бути вирішене судом лише після повного, всебічно­го й об'єктивного з'ясування ним обставин справи і характеру ставлення батьків до дітей.

У зазначеній постанові (третій абзац п. 26) увага судів звер­тається на те, що, оскільки позбавлення батьківських прав є надзвичайним заходом, суд може у виняткових випадках при доведеній винності поведінки батьків і з урахуванням її харак­теру та особи батьків, а також інших конкретних обставин відмовити у задоволенні позову про позбавлення цих осіб батьківських прав, попередивши відповідача про необхідність зміни ставлення до виховання дитини і поклавши на орган опіки та піклування контроль за виконанням матір'ю, батьком батьківських обов'язків. За наявності зазначених обставин він може також вирішити питання про відібрання дитини у відповідача і передання її органу опіки та піклування, якщо цьо­го вимагають її інтереси. При цьому суд не має права вирішува­ти питання про те, до якого конкретного закладу має передати дитину орган опіки та піклування. Вимога про позбавлення батьківських прав розглядається лише у судовому порядку.

Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав на підставах, передбачених пунктами 2, 4 і 5 ч. 1 коментованої статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

Батьки можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або щодо когось із них.

Якщо суд, розглядаючи справу про позбавлення батьків батьківських прав, виявить у діях батьків чи одного з них озна­ки злочину, він має порушити кримінальну справу.

 

< Попередня   Наступна >