Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 165. Особи, які мають право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав

Стаття 165. Особи, які мають право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
207

Стаття 165. Особи, які мають право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав

1. Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклу­вання, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Справи про позбавлення мати, батька батьківських прав роз­глядаються судом у порядку позовного провадження. У статті, яка коментується, передбачено, що з позовом про це до суду можуть звернутися один із батьків, опікун, піклувальник, осо­ба, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла 14 років.

Відповідно до ст. 98 ЦПК необхідно, щоб особа, яка пред'являє позов, мала юридичний інтерес у результаті розгля­ду справи. Тому в першому абзаці п. 26 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України" роз'яснено, що згідно зі ст. 71 КпШС (встановлює перелік осіб і організацій, які можуть пред'явити позов про позбавлення особи батьків­ських прав) і ч. 2 ст. 121 ЦПК з позовом про позбавлення батьківських прав можуть звертатися лише ті державні та гро­мадські організації, на які чинним законодавством покладено обов'язок, пов'язаний з охороною прав та інтересів непо­внолітніх (зокрема органи опіки та піклування, дитячі будинки, інші дитячі заклади, служби у справах неповнолітніх), а також прокурор.

Інші особи та родичі дитини права на пред'явлення позову не мають. Вони можуть звернутися до відповідних державних і громадських організацій, а також до прокурора з проханням про його пред'явлення. Для розгляду судом справи необхідний письмовий висн

овок органу опіки та піклування, а також участь у судовому засіданні його представника та прокурора.

 

< Попередня   Наступна >