Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 168. Побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав

Стаття 168. Побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
178

Стаття 168. Побачення з дитиною матері, батька, які поз­бавлені батьківських прав

1. Мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду із заявою про надання їм права на побачення з дитиною. Суд може дозволити разові, періодичні побачення з дитиною, якщо це не завдасть шкоди ЇЇ життю, здоров'ю та моральному ви­хованню, за умови присутності іншої особи.

Батьки, позбавлені батьківських прав, позбавляються й пра­ва спілкування з дитиною, а отже, вони не мають права на по­бачення з нею. Однак згідно з коментованою статтею за заявою матері, батька суд може дозволити їм побачення з дитиною, як­що це не завдасть шкоди її життю, здоров'ю та моральному ви­хованню. Вирішуючи це питання суд має враховувати бажання дитини, того з батьків, хто не позбавлений батьківських прав, або осіб, яким дитина передана на постійне виховання та утри­мання.

Рішення суду про надання батькам, позбавленим батьків­ських прав, можливості побачення з дитиною, не означає, що вони мають право на її виховання. Ці особи позбавлені батьківських прав, а отже, й права на виховання дитини. Тому їх можливість побачення з дитиною не можна ототожнювати з правом того з батьків, хто не позбавлений батьківських прав і проживає окремо від дитини, на її виховання та спілкування з нею (ст. 65 КпШС; ст. 157 СК).

 

< Попередня   Наступна >