Стаття 169. Поновлення батьківських прав

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
104

Стаття 169. Поновлення батьківських прав

1. Мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. 2. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо дитина бу­ла усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом. 3. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час роз­гляду справи судом дитина досягла повноліття. 4. Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбав­леної батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини. 5. При вирішенні справи про поновлення батьківських прав од­ного з батьків суд бере до уваги думку другого з батьків, інших осіб, з ким проживає дитина. 6. У разі відмови в позові про поновлення батьківських прав по­вторне звернення із позовом про поновлення батьківських прав можливе лише після спливу одного року з часу набрання чинності рішенням суду про таку відмову.

Позбавлення батьківських прав, як вже зазначалося, має безстроковий характер. Однак воно не є безповоротним. Батьківські права батьків або одного з них можуть бути понов­лені, якщо ці особи змінили свою поведінку щодо дитини або вилікувались від алкоголізму чи наркоманії. Питання про по­новлення батьківських прав вирішується судом за позовом поз­бавленої їх особи. Особа, яка пред'явила позов, має довести, що її поведінка змінилась і що вона може забезпечити належне ви­ховання дитини. Позов про поновлення батьківських прав є од­ним із видів перетворювальних позовів.

Для розгляду судом справи про поновлення батьківських прав необхідний письмовий висновок органу опіки та піклуван­ня. Така справа розглядається за участю представника цього ор­гану та прокурора. Суд повинен перевірити, наскільки змінила­ся поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обстави­ни, що були підставою для цього, з'

ясувати, чи може ця особа створити нормальні умови для виховання дитини (ст. 75 КпШС; ч. 4 статті, що коментується).

У будь-якому разі суд зобов'язаний з'ясувати думку друго­го з батьків (якщо той не позбавлений батьківських прав) про можливість поновлення батьківських прав заявника. Має та­кож враховуватись думка дитини і осіб, яким вона передана на виховання. Якщо суд переконається, що поновлення бать­ківських прав особи, позбавленої їх, відповідає інтересам ди­тини, він постановляє рішення про поновлення цих прав. Копія судового рішення надсилається до органу опіки та піклування.

Повторне звернення з позовом про поновлення батьків­ських прав допускається не раніше як через рік після відмови У задоволенні позову. Поновлення батьківських прав можливе лише до досягнення дитиною повноліття (ч. З коментованої статті).

Позов про поновлення батьківських прав, поданий особою, дитина якої усиновлена, не може бути задоволений, якщо уси­новлення не скасоване або не визнане недійсним судом (ч. 2 статті, що коментується).

 

< Попередня   Наступна >