Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІІ (ст.121-206) Стаття 172. Обов'язок дитини, повнолітніх дочки та сина піклуватися про батьків

Стаття 172. Обов'язок дитини, повнолітніх дочки та сина піклуватися про батьків

Сімейний кодек - Розділ ІІІ (ст.121-206)
174

Стаття 172. Обов'язок дитини, повнолітніх дочки та сина піклуватися про батьків

1. Дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу. 2. Повнолітні дочка, син мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних, немічних батьків як їх законні представники, без спеціальних на те повноважень. 3. Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непра­цездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов'язаних із наданням тако­го піклування.

Частина 2 ст. 51 Конституції закріплює обов'язок повнолітніх Дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків Стаття, що коментується, більш детально регулює цей вид особистих немайнових відносин між батьками й дітьми Вона розширює коло осіб, зобов'язаних піклуватися про своїх батьків Згідно з ч 1 коментованої статті до них належать не тільки повнолітні діти, а й діти, які не досягли 18 років. Таким чином, можна вести мову про взаємність обов'язків батьків і дітей піклуватися одне про одного, яка не залежить ні від 'їх віку, ні від якихось інших об­ставин (непрацездатність, потреба у матеріальній допомозі то­що). Єдиною підставою для прояву зазначеного піклування є засвідчене у встановленому законом порядку походження дітей від цих батьків.

Частина 2 статті, що коментується, вперше закріплює поло­ження, відповідно до якого повнолітні діти можуть виступати як законні представники своїх непрацездатних, немічних батьків з питань захисту їх прав та інтересів без спеціальних на те повноважень. Підставою такого представництва є факт похо­дження дитини від батьків, а також непрацездатність і неміч­ність останніх.

У ч. З коментованої статті встановлено відповідальність по­внолітніх дітей за невиконання їх обов'язку піклуватися про своїх непрацездатних, немічних

батьків. Проявом такої відпо­відальності є стягнення з цих дітей за рішенням суду коштів на покриття витрат, пов'язаних із піклуванням.

 

< Попередня   Наступна >